Volledig scherm
Er is al een hele generatie Klundertenaren die de Bult van Pars niet anders kent dan zo.

Bult van Pars in Klundert dit jaar nog met grond gelijkgemaakt

KLUNDERT - De gemeente Moerdijk start nog dit jaar met het saneren van de Bult van Pars. Eind november wordt de verharding van de bult aan de Oliemolenstraat verwijderd, daarna worden de bomen gekapt en wordt de bouwplaats aangelegd.

In de tweede week van december starten de graafwerkzaamheden en wordt het aanwezige asbest verwijderd. Als die klus is geklaard, begint de sanering van de met olie verontreinigde grond.

Deskundigen

Het werk wordt verricht door een aannemer uit Tilburg. Behalve een aannemer heeft de gemeente ook milieukundige- en archeologische begeleiding ingeschakeld. "Asbest en olie moeten altijd onder begeleiding worden weggehaald", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dat is een standaard voorwaarde voor sanering." De archeologische begeleiding is ingeschakeld omdat er eerder is gebleken dat er zich aantoonbare resten van hoge, archeologische waarde in de bult aan de Oliemolenstraat bevinden. Volgens eerdere berichtgeving gaat het om restanten van zeventiende-eeuwse vestingwerken. "Ook dan is het een vereiste om een deskundige in te huren."

Blij

Wethouder Thomas Zwiers (VVD): "Ik ben blij dat de nieuwe toekomst van de Bult van Pars steeds dichterbij komt. Het saneren van de grond is belangrijk om straks echt aan de slag te kunnen met het verder ontwikkelen van het terrein."

Bestemming

De gemeente laat weten dat medio volgend jaar bepaald wordt wat de bestemming van het stuk grond wordt. De gemeente bepaalt dit in overleg met omwonenden, de stadstafel Klundert, de heemkundekring en de ondernemersvereniging. "Op dit moment wordt het ontwikkelscenario 'wonen op maaiveld', de bouw van appartementen of grondgebonden woningen, verder uitgewerkt", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Na de bestemmingswijziging wordt een marktpartij gezocht die het terrein verder gaat ontwikkelen."

De Bult van Pars is veel inwoners van Klundert al jaren een doorn in het oog. In het verleden werden een supermarkt en een parkeerterrein als mogelijkheden voor het stuk grond genoemd.

Glas heffen 

Om de werkzaamheden te vieren, zijn inwoners van Klundert op 22 november uitgenodigd om samen met Zwiers, de aannemer, leden van de projectgroep en de heemkundekring het glas te heffen op de start van de werkzaamheden.