Volledig scherm
Rond de drugsboot Arsianco in Moerdijk ligt een scherm in het water. Dit moest voorkomen dat chemicaliën die uit het vol water gelopen ruim lekten, zich verder verspreidden. © Majda Ouhajji

Bredase schipper en Mexicaanse verdachten drugsboot Moerdijk voor tweede ronde in rechtbank

BREDA - Gaat de schipper van het drijvende crystal meth-lab in Moerdijk weer praten, of maakt hij net als drie Mexicaanse medeverdachten nu consequent gebruik van zijn zwijgrecht?”

Dat is de vraag als de vier verdachten in de bijzondere drugszaak dinsdag weer tussentijds voor de rechtbank in Breda verschijnen.

‘Iets met pillen’

Bij de eerste zitting ging de tot dan toe ook stug zwijgende schipper Cor B. (66) uit Breda ineens in de fout. Op de vraag van de rechtbank of hij wist wat die Mexicanen dan bij hem aan boord kwamen doen, antwoordde hij onverwachts: ,,Iets met pillen. Xtc of zo.”

Boobytrap

In de 80 meter lange vrachtboot van Cor B. vond de politie in mei een groot drugslab. Mexicaanse verdachten waren er volgens de politie druk bezig met de productie van crystal meth, ook bekend als Tina en Ice. Bij de ontmanteling ging een ‘boobytrap’ af, een op afstand bediende pomp die het ruim razendsnel onder water zette.

Verslavend

Het schip lag al sinds december vorig jaar 'voor onderhoud’ in het haventje van het dorp Moerdijk. Al die tijd is er volgens het OM vermoedelijk crystal meth geproduceerd, een zeer verslavende drug die in Amerika alleen al de afgelopen jaren tienduizenden mensenlevens heeft geëist.

Kneepjes?

De grootste vraag is wat de rol van de Mexicanen in het geheel is. Zijn ze 'slechts’ ingehuurd door Nederlandse pillenboeren om hen de kneepjes van het vak te leren. Of gaat hun aanwezigheid verder en zoeken de beruchte Mexicaanse kartels nieuwe drugsmarkten in Europa? Dat is wat politie en justitie nog niet zeker weten.

Hoe dan ook wagen Nederlandse makers van xtc en amfetamine zich vaker aan de zeer winstgevende productie van meth, waarop voorheen ook onder criminelen een zeker taboe rustte. De afgelopen twee jaar zijn minstens elf grote methlabs opgerold.