Volledig scherm
Stefan en Ilse Donker met hun sledehonden in de Italiaanse sneeuw. © Stefan Donker

Brabanders Europees kampioen met hun sledehonden

ZEVENBERGSCHEN HOEK / MILLEGROBE - Stefan en Ilse Donker uit Zevenbergschen Hoek zijn afgelopen weekend in de sneeuw van het Noord-Italiaanse Malga Millegrobe Europees sprint-kampioen geworden met een door zes honden getrokken slede. 

Het leukste vindt Stefan dat hij de Canadese wereldtopper Kati Dagenais achter zich kon laten. Zij was in 2009 en 2013 wereldkampioen en vorig jaar tweede op het wereldkampioenschap in Duitsland. Dagenais mocht met een wildcard in Italië starten en pakte daar brons. 

De wedstrijden werden afgelopen weekend in de sneeuw gehouden op 1.400 meter hoogte in de buurt van Lavarone. ,,Een zwaar parkoers", blikt Stefan Donker onderweg van Italië naar Zevenbergschen Hoek terug. ,,Na de start was het even vlak maar daarna werd het klimmen en klimmen. We moesten een paar honderd meter hoogteverschil overwinnen."

Gemiddelde snelheid

Het gevolg daarvan was dat de zes honden hun gemiddelde snelheid van 35 km per uur niet konden halen. Ze bleven 'steken' op 30 km per uur. De deelnemers moesten de sprint drie dagen achtereen maken, waarna de tijden werd opgeteld. Donker beleefde zondag zijn beste dag met 25 minuten en 20 seconden. In het eindklassement bleef het Hoekse paar de Belg Stefan Goris twee seconden voor.

Afgelopen weekend stond Stefan op de slee. ,,Als er veel bergen zijn, rijd ik. Bij een vlak parkoers Ilse", legt Donker uit. Volgend jaar wordt het wereldkampioenschap gehouden in Frankrijk. Het ene jaar is het EK, het andere jaar het WK. ,,De Canadese Dagenais kwam kijken hoe de tegenstanders van volgend jaar het doen", weet Donker.

Volledig scherm
Stefan Donker in actie tijdens een eerder gehouden wedstrijd. Foto Rob Mossinkoff © Gratis

Geen bereik

Overigens zijn Stefan (29) en Ilse (39) blij dat ze eenmaal op de Brennerpas weer met de buitenwereld kunnen communiceren. ,,Boven op de berg in Italië hadden we helemaal geen bereik. Vijf dagen zonder mobieltje was wel even afkicken."

In ons land sneeuwt het niet vaak. Toch kent Nederland zo'n tweehonderd sledehondenteams. Ze trainen vooral met karren. Die zijn iets zwaarder dan sleden maar ze zijn wendbaarder. Er worden zelfs speciale wedstrijden met deze karren georganiseerd. 

Om de sport te kunnen beoefenen is in ons land een vrijstelling nodig op het verbod om honden te gebruiken als trekdieren. Dat verbod staat in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement