Volledig scherm
Het drugsschip in de haven van het dorp Moerdijk © MaricMedia/Tom van der Put


Alle verdachten Moerdijkse drugsboot blijven in de cel

BREDA/MOERDIJK - De vier verdachten van de drugsboot uit de Moerdijkse haven, de schipper (35) uit Breda en drie Mexicanen (23, 26 en 37), blijven voorlopig in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris in Breda maandagmiddag bepaald.

De verdachten zijn afgelopen dagen meerdere malen verhoord. Over het verloop van die gesprekken doet het Openbaar Ministerie geen enkele mededeling. De advocaten van beide mannen zwijgen ook. Omdat hun cliënten in beperkingen opgesloten zitten mogen ze inhoudelijk niks zeggen over de zaak.

Mexicaanse kartels

Volgens een hooggeplaatste Nederlandse politiebron maakt een van de verdachten deel uit van een Mexicaanse kartelfamilie, wat erop kan duiden dat deze beruchte misdaadgroepen hun vleugels (verder) uitslaan naar Nederland. In het nationale dreigingsbeeld heeft de nationale politie hiervoor al gewaarschuwd.

Advocaat Jasper van Rijsbergen van de drie Mexicanen kan vanwege de opgelegde beperkingen niks zeggen over de identiteit van zijn cliënten en hun mogelijke banden met de zeer gewelddadige drugskartels. 

Professionals

Volgens de politie moeten er in elk geval professionals zitten achter het drijvende lab. Bijna liep de ontmanteling uit op een fiasco toen een op afstand bestuurde boobytrap afging. Een pomp spoot water in het ruim waardoor het schip dreigde te zinken. Dat wisten de hulpdiensten te voorkomen. Inmiddels is de drugsboot leeggehaald en weggesleept uit Moerdijk.

Tip?

De verdachten werden vrijdagmiddag opgepakt toen agenten van de waterpolitie bij een controle een werkend crystal meth-lab aantroffen op het in Duitsland geregistreerde vrachtschip. Of de agenten de inspectie routinematig uitvoerden of gericht, bijvoorbeeld na een tip, is niet duidelijk.

Aan boord werd voor enkele miljoenen euro's aan crystal meth-kristallen en -olie gevonden. De in het ruim aanwezige hoeveel drugsafval duidt erop dat er veel meer is geproduceerd. Het schip lag sinds december in de haven van Moerdijk.