Volledig scherm
In 2012 waren de dwergganzen ook even op bezoek in West-Brabant. © Gerlach Hochstenbach

Boswachter Biesbosch: Zeldzame dwergjes in de Zonzeelse polder

Twee dwergganzen in de Zonzeelse polder waren uitgerust met een zender, vele andere met een ring. De Zweedse Laplanders!

De hele populatie dwergganzen van de Europese Unie heeft vorige week een uitstapje gemaakt naar de graslandpolders onder de rook van Moerdijk. Het was mijn collegaboswachter Theo Muusse die ze aantrof in de Zonzeelse polder net onder de Brabantse Biesbosch.

Het gaat om een groep ganzen die traditioneel de winter doorbrengt in het Oudeland van Strijen in de Hoeksche Waard.

Dwergganzen broeden onder andere in Zweden en een zeer belangrijk overwinteringsgebied bevindt zich in Nederland. Het gaat om een erg zeldzame gans op wereldschaal. Op hun trekroute trotseren ze diverse gevaren, waaronder jachtdruk. Om uitsterven te voorkomen, is in Zweeds Lapland gewerkt aan een herintroductieprogramma. Vogels werden uitgerust met kleurringen en er zijn zelfs vogels met satellietzenders.

De groep in de Zonzeelse polder bevatte 42 exemplaren, waaronder twee met een zender en vele vogels met kleurringen. De Zweedse Laplanders dus!

Dwerggansjes zijn echt een stuk kleiner dan de bekende kolganzen en hebben korte, dikke halsjes. Bij de snavel hebben ze een witte bles, een soort verfklodder, en rond het oog een gele ring. Overdag grazen ze in graslandpolders en 's avonds zoeken ze waterrijke gebieden op zoals de Biesbosch, Hollands Diep en Haringvliet om te gaan slapen. Ze zijn heel trouw aan het hobbel-de-bobbelgrasland van het Oudeland van Strijen, maar met winters weer verdwijnen ze uit dit reservaat.

Ganzen willen tijdens het grazen graag wat drinken en bij vorst is dat in het Oudeland niet meer mogelijk. Net als een aantal jaren geleden lijken de zuidelijk gelegen polders rondom Lage Zwaluwe en Moerdijk dan tijdelijk dwergganzendomein.

Toen zaterdag de dooi echt doorzette, vertrok de groep om 12.00 uur in noordwestelijke richting. Op de website van waarneming.nl zag ik dat omstreeks 12.30 circa veertig dwergganzen weer aanwezig waren in het hobbel-de-bobbelgreppelgrasland bij Strijen. De 'vorstverhuizing' is weer ten einde.