Volledig scherm
Het ministerie van Landbouw keerde de schadebedragen uit als gevolg van een hevige regenperiode in West Brabant in 2002. foto BN DeStem

Boeren moeten terugbetalen

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Vier akkerbouwers uit Zevenbergschen Hoek, Terheijden, Hoeven en Rucphen moeten aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) subsidies terugbetalen, De bedragen lopen uiteen van12.500 tot 122.000 euro.

Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald.De boeren waren naar de Raad van State gestapt om te proberen onder het terugstorten van het geld uit te komen. Bij de Hoevense akkerbouwer is met rente de schuld opgelopen tot 140.000 euro. Met hem is inmiddels is een afbetalingsregeling getroffen.Het ministerie van Landbouw keerde de schadebedragen uit als gevolg van een hevige regenperiode in West Brabant in 2002. Harde voorwaarde daarbij was dat de akkerbouwers zich ten minste vijf jaar lang voor oogstschade zouden verzekeren bij particuliere maatschappijen. De minister stelde deze eis omdat hij af wilde van de oogstschaderegelingen.

De akkerbouwers zijn geen van allen vijf jaar aaneengesloten verzekerd geweest en dat komt ze duur te staan. De Raad van State wijst erop dat verzekeren een essentiële voorwaarde was voor het krijgen van een oogstschade-uitkering. Zonder zo'n stok achter de deur zou het particulier verzekeren nooit van de grond komen, aldus de minister.

De agrariërs gaven uiteenlopende redenen op waarom ze vroegtijdig hun verzekeringen hebben opgezegd. Hun belangrijkste argument luidde dat ze er geen vertrouwen in hebben dat de verzekeraars na een mislukte oogst ook daadwerkelijk uitkeren.