Boerderijwinkels zijn in trek tijdens coronatijden
FIJNAART - De beleving van het platteland, weten waar je eten vandaan komt en een hogere kwaliteit dan in de supermarkt; je eten halen bij boerderijwinkels is hartstikke hip. Die winkels hebben het sinds de coronacrisis drukker dan ooit. ,,Het draait allemaal om de beleving bij de boer", weet Joël Roks van Roks Streekwinkel in Fijnaart.
In Vleesboerderijwinkel Masseurs in Oud Gastel liggen meer dan 100 verschillende vleesproducten. De rund komt van hun eigen boerderij, het varkensvlees en de kip van andere boeren uit de buurt. ,,We hebben meer aanbod dan de slager. Alles maken we zelf. We staan dus zelf onze sateetjes te rijgen", vertelt Lian Masseurs.
Dichtbij de bron
Op een doordeweekse ochtend is het een continu komen en gaan van klanten. Sinds de coronacrisis komen er veel meer mensen naar de boerderijwinkel voor hun vlees, merkt Lian. ,,Haast het dubbele. We waren eerst op vrijdag en zaterdag open, maar nu ook op donderdag om de drukte te kunnen verdelen. Klanten rijden er een half uur tot een uur voor. Ik denk dat mensen meer geïnteresseerd raken in waar hun eten vandaan komt, en ze willen de boeren steunen die zo negatief in de publiciteit staan. Ons gehakt is misschien duurder dan in de supermarkt, maar er zit weinig vocht in. In de supermarkt ligt meestal vlees uit het buitenland. Bovendien ligt de prijs voor kogelbief juist weer lager bij ons. Nu het barbecueseizoen weer begonnen is, komen mensen ook vlees bij ons halen. Van die grote stukken vlees die hip zijn voor op de barbecue en je bij de slager moet bestellen, hebben wij gewoon liggen."
Anny van der Horst uit Zevenbergschen Hoek verlaat de winkel van Masseurs met een tas vol vlees. ,,Eens in de zoveel tijd doe ik een rondje boerderijwinkels, dat vind ik zo gezellig. Aardappels, appels, aardbeien, vlees, bloemen: ik pak de auto en stop overal. Met die corona hebben we allemaal binnen moeten zitten, dit is echt een uitje voor mij", zegt ze.
Ruimte
Het vlees van Masseurs ligt ook bij Roks Streekwinkel in Fijnaart in de schappen. Evenals een hoop andere streekproducten. De winkel is zes dagen in de week open. Ook Joël en Claudia Roks merken een stijging in het aantal klanten sinds de coronacrisis. ,,In de supermarkt is het veel drukker, hier heb je wat meer ruimte", verklaart Joël. ,,Vaak zeggen klanten dat ze iets komen halen dat bij de supermarkt uitverkocht was. Omdat onze lijntjes zo kort zijn, kunnen we snel aan producten komen. Ik ben benieuwd of dit stand gaat houden. Ik denk niet dat het zo extreem druk zal blijven, maar dat een deel wel blijft terugkomen nu ze het ontdekt hebben."
De beleving van het rechtstreeks bij de boer kopen is volgens Claudia ook een belangrijke reden. ,,Het verhaal over waar de producten vandaan komen, dat vinden mensen leuk. In een supermarkt heb je dat niet. Onze eigen producten verkopen het beste. Ook al hebben we hier een winkel met allerlei producten, we staan toch bekend als de appelboer. Momenteel worden onze kersen enorm goed verkocht.”
Klein begonnen
Tien jaar geleden begonnen ze met een klein winkeltje op het erf. Inmiddels zitten ze in een grotere ruimte, maar ook die lijkt te klein te worden. ,,Het ziet er naar uit dat we moeten uitbreiden. Dan kunnen we ook wat meer producten aanbieden. De kaas, bijvoorbeeld. Die is nu voorverpakt, maar we willen het zelf gaan snijden om nog meer toe te voegen aan die beleving.”
De fruittelers maken de beleving compleet met een wandelroute door de boomgaard en een speeltuintje. Een moeder en zoon rijden het erf op. Zij gaat naar de winkel, hij rent meteen naar de speeltuin. ,,Daar draait alles hier om: de beleving bij de boer", zegt Joël.
Ook Wessel van Olst, voorzitter van Landwinkel, ziet een landelijke groei in klanten bij boerderijwinkels. Landwinkel is een coöperatie waar zo'n 100 boerderijwinkels bij zijn aangesloten. ,,Mensen zoeken naar kwalitatief goed eten en dan kom je bij de boeren zelf uit. Het werd dus al steeds drukker, maar die ontwikkeling is door de coronacrisis versneld. Veel middenstand lift er op mee, want er is een grote gunfactor ontstaan voor ondernemers die het minder makkelijk hadden. Dat merken we landelijk, al is het wel anders voor zeer toeristische gebieden, zoals Zeeland. Als je vijf dagen per week achter je laptop zit te werken, wil je er toch even uit. We zijn echte en uitje. In boerderijwinkels is het toch wat gemoedelijker en gezelliger."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Tip ons | Hoe je de redactie van BN DeStem gemakkelijk kunt bereiken
-
ZATERDAG 3B+3D
De Fendert haalt uit in sleutelduel en heeft veilige haven in zicht, ONI onderuit tegen koploper GVV’63
Met een klinkende 6-2 zege op Krabbendijke nam De Fendert afstand van de gevarenzone. In de onderste regionen lijkt Tholense Boys aan een eindsprint bezig en versloeg het ZSC’62 met ruime 4-0 cijfers. Kampioen WHS trok bij Kapelle nog een keer alle registers open en won met 1-6, voordat het thuis op de platte kar ging voor een ereronde door het dorp. Het van nacompetitie verzekerde Halsteren maakte tegen Kogelvangers na rust het verschil: 1-3. Prinsenland, eveneens zeker van play-offs, bleef bij Duiveland steken op 3-3. Degradant Noad’67 ging in de tweede helft bij Zwaluwe onderuit: 4-1. -
PREMIUMAmateurvoetbal
Virtus lijkt de pineut in titelstrijd, plots zes punten minder door uit competitie genomen ploeg: ‘Je zag de radeloosheid bij spelers’
Een club die uit de competitie gehaald is, speelt een grote rol in de titelstrijd van de derde klasse B. Het Zevenbergse Virtus is de sjaak nu het plots zes punten minder heeft, waardoor lijstaanvoerder SC Gastel ineens zeven punten voorsprong heeft op de directe concurrent. ,,Ik zou liegen als ik zeg dat ik er niet blij mee ben.” -
PREMIUM
Rijsbergse zakenman kan geld voor Feyenoord-spits Dessers niet zomaar kwijt
RIJSBERGEN - Onbedoeld is de Rijsbergse zakenman Dennis de Roo betrokken bij een hoop heisa in Feyenoord-kringen. Hij steunt een inzameling om de populaire spits Cyriel Dessers te kunnen kopen, maar de club kan daar niet mee uit de voeten.
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMGeld & Geluk
Saskia kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Ontbrekende stickers en lekkages: zo’n dertig procent van de Moerdijkse bedrijven schendt soms de regels
MOERDIJK - Een kleine dertig procent van de bedrijven in de gemeente Moerdijk houdt zich niet altijd aan de regels.