Volledig scherm
PREMIUM
De haringvlietsluis, gezien van zuid naar noord.

Bijzonder moment voor natuur en Deltawerken: Haringvlietsluizen op een kier

LONGREADWILLEMSTAD - Zet de Haringvlietsluizen open. Da’s belangrijk voor de natuur. Na jarenlange discussie is het op 5 september zover.

Nu is het niet zo dat de sluizen van de Haringvlietdam wagenwijd open worden gezet. Het gaat slechts om een klein kiertje. Maar dat heeft wel verstrekkende gevolgen. Door het gedeeltelijk openen van de Haringvlietsluizen moet de biodiversiteit in het achterland een boost krijgen. Wat gaat er precies gebeuren na die 5de september en wat merkt West-Brabant ervan?

Wat houdt het Kierbesluit in?

Het is vooral een grote stap voor het dierlijk leven in en bij het Haringvliet. En een bijzonder moment voor de Deltawerken. De sluizen van de Haringvlietdam, tussen Stellendam en Rockanje, gaan 5 september op een kier. De dam, die in 1971 in gebruik werd genomen, scheidt nu het zoute water van de Noordzee en het zoete water van het Haringvliet. 

 Tot dusver gaat het om spuisluizen: extra zoet rivierwater gaat de zee in, maar het zoute water stroomt niet het Haringvliet in. Vanaf 5 september stroomt zout water door de kier in de sluis het westelijk deel van het Haringvliet in. Het Haringvliet gaat bij het Hellegatsplein bij Willemstad, bij de Haringvlietbrug, over in het Hollandsch Diep.