Zevenbergen - 25-3-2020- Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - De ouderen moeten door de coronacrisis binnen blijven. Trainers van Pals Fysio & Fitness trakteerden de bewoners van De Zeven Schakels op een bewegingsles, veilig aan de andere kant van de ramen.
Volledig scherm
Zevenbergen - 25-3-2020- Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer - De ouderen moeten door de coronacrisis binnen blijven. Trainers van Pals Fysio & Fitness trakteerden de bewoners van De Zeven Schakels op een bewegingsles, veilig aan de andere kant van de ramen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Bewegen met bewoners Zeven Schakels: Spierpijn? Daar ben ik niet bang voor!

ZEVENBERGEN - ‘Het is allang verleden tijd’ klinkt het uit de boxen in de beweegtuin van de Zeven Schakels in Zevenbergen. Ondertussen gooien fitnessjuffies Angela en Gabi van Pals Fitness uit Zevenbergen hun armen in lucht tijdens een half uurtje bewegen voor, en met bewoners van het verzorgingshuis.

Angela en Gabi zitten buiten, de bewoners staan of zitten op hun balkon of achter het raam, met zicht op de twee dames. Het geluid staat hard, zodat iedereen goed kan horen wat de instructies zijn bij de verschillende oefeningen.

,,Was het maar allang verleden tijd”, klinkt het verzuchtend uit de mond van een kijker, die op gepaste afstand het tafereel gade slaat. Maar dat is het niet. Corona beheerst nog steeds ons dagelijks bestaan.

‘We moeten creatief zijn’

,,En daarom moeten we nu creatief zijn”, zegt Athal Pals, initiatiefnemer en eigenaar van de organiserende sportclub. ,,Ik zag dat ze dit in Italië doen voor ouderen en moest meteen aan deze beweegtuin denken. Toen ik dit idee voorstelde aan Anita Kapitein, een klant van mij, was het snel geregeld. Zij werkt hier. We moeten er samen wat van maken, en op deze manier dragen wij heel graag een steentje bij.”

Op een van de balkons gaat een bewoonster helemaal los op de muziek. Ze beweegt mee alsof de stramme spieren er niet, of nooit geweest zijn. Op het balkon naast haar zitten drie bewoners in hun rolstoel, en ook zij zwaaien hun armen heen en weer, soms geholpen door een van de helden uit de Zorg.

Fanatieke deelnemers

Achter het glas op de begane grond doen Annie van Boxel (80) en Ad van Aart (82) fanatiek mee. We communiceren via Welzijnsmanager Raymond van den Oever van de Zeven Schakels, want we mogen niet naar binnen natuurlijk. De dames vertellen hem dat ze allebei veel liever buiten mee willen doen, maar het is even niet anders. Mevrouw Van Aart komt uit de polder. ,,Ik was altijd al graag buiten en moest alles op de fiets doen. Daarom ben ik echt niet bang voor een beetje spierpijn hoor”, grapt ze.