Volledig scherm
Het restafval in de gemeente Moerdijk verdwijnt in ondergrondse containers in de buurt. © Ad Goddrie

Berg restafval slinkt flink in Moerdijk

ZEVENBERGEN - De nieuwe manier van inzameling van afval in de gemeente Moerdijk werpt vruchten af. De berg restafval is aanzienlijk geslonken, concludeert wethouder Jack van Dorst uit een evaluatie over 2018.

Voorheen produceerde elke inwoner 253 kilogram aan restafval per jaar en dat is door het nieuwe ophaalsysteem gedaald naar 153 kilo. Niet dat Moerdijk er al is. De gemeente schaart zich achter het landelijke streven van 100 kilo. ,,We blijven zoeken naar manier om onze bewoners bewust te maken van het goed scheiden van afval”, aldus Van Dorst.

Zomer

Ook hoopt de wethouder door in de zomer de gft-bakken niet eens per twee weken maar wekelijks te legen nog een slag te slaan. Dat moet zorgen dat er minder gft bij het restafval komt. Van Dorst wil hier in juni, juli en augustus proef mee draaien.

De gemeente begon in 2017 met de invoering van het nieuwe inzamelsysteem, een klus die in de loop van vorig jaar werd voltooid. Inwoners deponeren hun restafval in ondergrondse containers in de buurt. Her te gebruiken afval (gft, plastic en oud papier) wordt aan huis opgehaald. Moerdijk doet de afvalinzameling met de gemeente Breda.