Belastingdienst verzuimt Moerdijk te waarschuwen voor claim Shell

ETTEN-LEUR/MOERDIJK - De Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) heeft de gemeente Moerdijk verzuimd te melden dat een grote financiële tegenvaller dreigt door claims van chemieconcern Shell en energiebedrijf RWE. Als de ondernemingen gelijk krijgen,moet de gemeente bijna drie miljoen euro aan geïnde onroerendezaakbelasting terugbetalen.

De bezwaarschriften liggen er al enkele jaren, maar de BWB heeft de gemeente pas op 9 december van dit jaar op de hoogte gebracht. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, wordt door de regionale belastingdienst onderzocht. ,,Wij hebben steken laten vallen'', trekt BWB-directeur Peter Stoffelen het boetekleed aan. 

Shell Moerdijk heeft voor de jaren 2015 en 2016 bezwaar gemaakt tegen de hoogte van gemeentelijke WOZ-beschikking (Wet Onroerende Zaken). Die had naar de mening van het bedrijf veel lager moeten uitvallen vanwege de ontploffing in een fabrieksplant medio 2014, die daardoor moest worden herbouwd. RWE (voorheen Essent) is in 2014, 2015 en 2016 in het geweer gekomen tegen de waardebepaling van de warmtekrachtcentrale op industrieterrein Moerdijk. ,,Het bedrag dat Shell terugeist van de gemeente is opgelopen naar 2,5 miljoen euro, bij RWE gaat het om 300.000 euro'', aldus Stoffelen.

De bezwaarschriftenprocedure wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond. De gemeente loopt dus het risico dat 2,8 miljoen euro moet worden terugbetaald. ,,Een zeer onaangename verrassing'', zegt wethouder Frans Fakkers.

Volgens hem moet de gemeente er op kunnen vertrouwen dat BWB tijdig aan de bel trekt over zaken die 'forse financiële impact kunnen hebben'. ,,Daar hebben we indringend over gesproken en er zullen ook maatregelen worden getroffen.''