Volledig scherm
© Marcel Otterspeer/Pix4profs

Bakker Nuyens een van oudste bakkersgeslachten uit Nederland

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Met 222 jaar is bakker Nuyens een van de oudste bakkersgeslachten uit Nederland. Of de bakkerij ook de oudste van Brabant is, valt niet te achterhalen.

"Maar dat er al meer dan 200 jaar in een familie brood wordt gebakken is tamelijk uniek", aldus Fred Voskuil, conservator van het Bakkerij Museum uit Hattem. Bakkerij De Leeuw uit Zegveld claimt met 400 jaar de oudste bakker van het land te zijn. "Maar we hebben er geen documentatie over, dus dan moeten we vertrouwen op het verhaal van De Leeuw."

De oude Egyptenaren bakten volgens Voskuil al brood. "Daar zijn afbeeldingen van gevonden. Het productieproces van de Egyptenaren is trouwens tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt, ook in Nederland."

Ons land telde in 1960 ruim 10.000 bakkers. Nu ligt dat aantal al onder de tweeduizend. Grootschaligheid is het toverwoord voor de hedendaagse warme bakker. Elk jaar verdwijnen in ons land zo'n 175 warme bakkers. Toch zijn we de laatste jaren niet minder brood gaan eten, steeds meer mensen kopen brood bij de supermarkt.