Volledig scherm
Bacterievuur op beplanting op Fort Sabina en op de wallen Willemstad. © Peter van der Net Boomverzorging

Bacterievuur grijpt om zich heen op Fort Sabina

WILLEMSTAD - De 'aanval' van de plantenziekte bacterievuur op het openbaar groen in en rond Willemstad is heftig. Zieke planten moeten gesnoeid worden en dat zal een behoorlijke impact hebben op bijvoorbeeld Fort Sabina en de wallen van Willemstad.

Op Fort Sabina is de helft van de aanwezige meidoorns al aangetast. De gemeente is inmiddels begonnen met het snoeien. 

De eerste melding van bacterievuur kwam op 14 augustus bij de gemeente Moerdijk binnen. Afzender was een fruitkweker met een boomgaard aan de Sabinaweg in Heijningen. Hij gaf door dat de ziekte in zijn bomen was vastgesteld en dat het mogelijk al was overgeslagen op de beplanting van Fort Sabina. 

Dodelijk

Bacterievuur is een ziekte die elk jaar grote schade veroorzaakt aan planten en bomen. De veroorzaker is de bacterie erwinia amylovora. De ziekte kan dodelijk zijn en verspreidt zich makkelijk naar andere gevoelige planten. De infectie is herkenbaar aan snel afstervende plantendelen. 

De aangetaste delen worden bruin en blijven aan de boom of struik hangen. Ze voelen leerachtig aan. Appels en peren zijn er gevoelig voor, net als meidoorn, mispels en krentenboom. Aangetaste delen moeten snel worden verwijderd en vernietigd (verbrand), zo schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor.

Op 18 augustus begon Peter van der Net Boomverzorging uit Zwijndrecht met een onderzoek op Fort Sabina. Het doel was de aanwezigheid van bacterievuur op te sporen en de besmettingshaarden zo snel als mogelijk te verwijderen. Van der Net controleerde de meidoorns, maar ook een aantal prunusbomen. 

50 procent aangetast

Zijn conclusie: 'Op Fort Sabina en op het omliggende terrein is duidelijk sprake van de aanwezigheid van bacterievuur. Ruw geschat is rond de 50 procent van alle meidoornbomen en -struiken aangetast. In de prunus-bomen is geen bacterievuur waargenomen.'

De gemeente grijpt gelijk in en is met snoeien begonnen. Er wordt tot 50 cm onder de besmetting (gezond hout) geknipt.  Wanneer de besmetting substantieel groot is, wordt de gehele boom of struik verwijderd. Het snoeiafval wordt ter plaatse versnipperd en daarna afgevoerd naar de compostering. Dit werk kost de gemeente 30.000 euro. 

Volledig scherm
Bacterievuur op beplanting op Fort Sabina en op de wallen Willemstad. © Peter van der Net Boomverzorging
Volledig scherm
Bacterievuur op beplanting op Fort Sabina en op de wallen Willemstad. © Peter van der Net Boomverzorging