Volledig scherm
Brand bij ATM in Moerdijk. © Mariette den Engelse

ATM Moerdijk na brand: 'Geen schade aan onze hal'

ETTEN-LEUR - ATM (Afvalstoffen Terminal Moerdijk) Moerdijk verwacht medio volgende week meer te weten over de oorzaak van de brand die donderdagavond woedde op het terrein van de afvalverwerker. Dat zei vanmiddag Jonny Kappen, groepsdirecteur bij het afvalverwerkingsbedrijf.

Kappen benadrukte dat er sprake was van ‘een zeer beperkte brand’. „Het heeft alleen maar fors gerookt en er was sprake van stankoverlast. We hebben geen schade aan onze hal en voor zover ik weet zijn er geen schadelijke stoffen vrijgekomen.”

Restproduct
De brand vond plaats in een loods van ATM, waar 300 ton restproduct afkomstig uit een verwerkingsproces lag opgeslagen. „Wij shredderen verfblikken die uit onze verwerkingsprocessen komen”, aldus Kappen.

„Het restproduct is een soort as vermengd met stukjes verfblik. Dat is ons afval. Het metaal wordt eruit gezeefd en gaat naar de metaalindustrie, de as gaat naar een verbrandingsoven. Dat restproduct ging smeulen en dat is ontdekt door ons preventiesysteem. De brandweer was met zes minuten ter plaatse.”

De brand ontstond gisteravond rond 18.30 uur. De brandweer schaalde vrij snel op naar ‘zeer grote brand’. Volgens woordvoerder Marjo Peters van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant werd dit gedaan in verband met stankoverlast en uit voorzorg.

„Omdat het Moerdijk is, dat ligt gevoelig”, aldus Peters, die zei dat de donderdag vrijgekomen stoffen niet nader worden onderzocht.

„Rook is altijd schadelijk, maar in deze loods lagen geen stoffen die nader onderzoek noodzakelijk maken.”

Lees het hele artikel zaterdag in BN DeStem