Het complex van ATM in Moerdijk.
Volledig scherm
Het complex van ATM in Moerdijk. © AD

ATM Moerdijk krijgt dwangsommen voor leveren vervuilde grond

Grondreinigingsbedrijf ATM uit Moerdijk heeft z’n zaakjes niet op orde gehad bij de aflevering van thermisch gereinigde grond waarmee de Westdijk in Spakenburg in 2016 is versterkt

Dat blijkt uit dwangsommen die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft opgelegd aan ATM. Dat is opzienbarend, omdat het bedrijf tot nog toe volhoudt dat de grond strikt volgens richtlijnen en voorschriften is gereinigd en afgezet op de markt. 

Het bedrijf zegt zich totaal niet te kunnen vinden in de conclusies en kondigt aan bezwaar aan tekenen en zo nodig naar de rechter te stappen. 

ATM heeft zand geleverd dat is gebruikt voor de versterking van een zeedijk. Dit zand heeft het water in de sloten veel te zout gemaakt. Uit de nieuwe grond  zijn sulfaat, natrium en chloride uitgespoeld in de naastgelegen sloot en metalen naar de bodem onder de dijk. De vervuiling werd ontdekt na de melding van een boer dat acht van zijn kalveren waren gestorven.

De aannemer die de grond heeft opgebracht, FL-Liebregts, is door het waterschap Vallei en Veluwe aansprakelijk gesteld en moet voor 1 december een oplossing vinden.

Niet betrouwbaar

Vier lasten onder dwangsom’ heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport opgelegd. ATM moet stoppen met het leveren van zogeheten Termisch Gereinigde Grond (TGG) met een niet betrouwbaar certificaat. Daar krijgt het een jaar de tijd voor. Intussen moeten afnemers van de grond wel meer gegevens krijgen over de milieuhygiënische kwaliteitsverklaring, zodat ze zelf kunnen bepalen of de grond te gebruiker is. Is het reinigingsproces na een jaar niet aangepast, dan moet het bedrijf een boete van 10.000 euro betalen.

Hetzelfde bedrag en hetzelfde tijdstip geldt als ATM niet binnen een jaar stopt met het toevoegen van rookgasreinigingsresidu en van stoffilters aan het eindproduct. Ook moet ATM afnemers informeren over onbetrouwbaarheid van de milieuhygiënische verklaring van de reeds geleverde partijen. 

Dit moet binnen twee weken gebeuren, anders verbeurt het bedrijf een bedrag van 5000 euro per dag. Ten slotte moet zijn administratie zo inrichten dat te herleiden is wat de oorzaak is als de TGG niet aan de eisen voldoet.