Volledig scherm
Maquette van het plan voor nieuwe wijk in het gebied bij de suikerfabriek in Zevenbergen © Rothuizen Architecten

Applaus voor plannen Zevenbergen-Noord

ZEVENBERGEN - De Moerdijkse gemeenteraad is laaiend enthousiast over de plannen voor de nieuwe wijk die in Zevenbergen moet ontstaan na aanleg van de noordelijke randweg. In het gebied bij de suikerfabriek en de Roode Vaart moet een combinatie van wonen, werken, recreëren en natuurontwikkeling komen. Het oude ketelhuis krijgt daarin een prominente rol.

,,Dit plan biedt de kans Zevenbergen op de kaart te zetten', vertolkte raadslid Cors Punt van Moerdijk Lokaal deze week in de raadscommissie fysieke infrastructuur een breedgedragen raadsgevoel. De gemeenteraad stemt eind deze maand dan ook unaniem in met de 'Gebiedsvisie Zevenbergen Noord.'

Deze visie, opgesteld onder aansturing van de befaamde stedenbouwkundige Riek Bakker, geeft in grote lijnen aan wat er kan komen in het ongeveer dertig hectare terrein tussen de huidige provinciale weg en de toekomstige randweg. Het moet dus een mix van verschillende functies worden. 

Het stuk is gemaakt in nauw overleg met meer dan vijftig bewoners en ondernemers. ,,Hun enthousiasme is aanstekelijk'', zei VVD-raadslid Remco Heus. ,,Wij zijn er blij mee dat het zo'n gedragen geheel is. Dat heeft een heel goed gevoel'', vond ook Jan Oskam van de ChristenUnie.

PvdA-raadslid Bisar Çiçek zei er van te dromen straks een appartementje met uitzicht over het water van de Roode Vaart te mogen betrekken. ,,Ik word van dit plan warm van binnen.''

Plannen
De plannen krijgen na het vaststellen van de gebiedsvisie concreter vorm. Çiçek vroeg wethouder Jaap Kamp er wel rekening mee te houden dat er ook voldoende sociale woningbouw komt. Dat wil de SP eveneens.

Enthousiasme is er ook over het idee om het oude ketelhuis een bijzondere plaats te laten innemen. Architect Pierre Maas heeft al eerste schetsen gemaakt. Het plan is om in dit stuk industrieel erfgoed 'food' centraal te stellen, met bijvoorbeeld verkoop van streekproducten en kookclinics. 

Het gebouw moet met een trap met de Roode Vaart worden bonden, ook oppert Maas het idee om van de gevel een verticale tuin te maken om zo het ketelhuis echt prominent in beeld te brengen. ,,Voor de ontwikkeling van deze wijk heb je een vlaggenschip nodig en dat kan het ketelhuis zeker worden'', aldus Punt.

Ook raadslid Cees Huijssoon van Onafhankelijk Moerdijk stak in de vergadering zijn duim omhoog. Hij zei wel te willen waken voor 'luchtfietserij'. ,,Als ik Riek Bakker hoor praten over funshoppen en culturele uitstapjes naar het gebied, zie ik de touringcars al aankomen rijden. We moeten realistisch blijven, maar dit plan verdient zeker een kans.''

Volledig scherm
Het oude ketelhuis krijgt een prominente rol in het plan voor Zevenbergen Noord. © Rothuizen Architecten