Volledig scherm
© Sanne Schelfaut

Al 222 jaar warme broodjes van bakker Nuyens uit Zevenbergschen Hoek

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Stap bij bakker Nuyens binnen en je wordt zoals bij elke warme bakker verleid door blinkende appeltaartjes, romige mokkapunten of hartig worstenbrood. Het grote verschil is dat weinig bakkerijen kunnen zeggen dat ze al 222 jaar bestaan.

Het bakkersgeslacht Nuyens is een van de oudste van het land. "We bestaan sinds 1795, dat zie je niet veel meer. Helaas zijn ook wij een uitstervend ras. Ik heb geen opvolger in de familie, dus na mij is er geen bakker Nuyens meer over", vertelt Pierre Nuyens (63).

Buurtwinkelfunctie
Samen met zijn vrouw Monique (dochter van banketbakker Van Haaren uit de Bredase Veemarktstraat) draait hij al meer dan 35 jaar de winkel aan de Hoofdstraat in Zevenbergschen Hoek. Naast brood en gebak verkoopt Nuyens al ruim twintig jaar ook andere levensmiddelen en hebben ze min of meer een buurtwinkelfunctie.

De vader van Pierre had vier broers die allen bakker wilden worden. "De bakkerij is in 1795 ontstaan in Oirschot. De zaak ging telkens over van vader op zoon. Ook de oudste broer van mijn vader nam de bakkerij over van mijn opa. Punt was dat zijn drie broers, waaronder mijn vader, ook wilden bakken. Ze waren genoodzaakt elders in het land een zaak te openen. Zo is mijn vader in 1946 in Zevenbergschen Hoek terechtgekomen. De overige broers in Tilburg en Bladel."

Klaas Nuyens was vlak na de oorlog zeker niet de enige bakker in Den Hoek. Hij opende als zevende warme bakker de deuren. "Niet meer voor te stellen hè. In een dorp van 1.800 zielen."

Toch konden de bakkers een goede boterham verdienen. "In de jaren zeventig en tachtig zijn veel winkels in Den Hoek gesloten, waaronder ook de zes overige bakkers. Halverwege de jaren tachtig waren alleen wij nog over."

'Een mooi bestaan'
Monique en Pierre doen hun werk nog steeds met plezier. "Het is een mooi bestaan, we kennen iedereen. Het bakkersvak is hard werken, maar wel divers. Het is niet te geloven hoeveel soorten brood er bij zijn gekomen. Toen we eind jaren zeventig begonnen, bakten we voornamelijk wit- , bruin- en volkoren. Nu heb je meergranen, spelt, zoete en hartige broodjes in allerlei soorten en smaken. Ook wij volgen de trends."

Aangezien Pierre in zijn eentje bakt, werkt hij voor een groot deel met halffabrikaten. "Anders is het niet te doen om alles op tijd af te bakken. De winkel gaat immers om 8.00 uur open."

Gezien zijn leeftijd van 63 jaar, is het niet de bedoeling dat Pierre Nuyens nog tien jaar doorbakt. "Onze drie kinderen nemen de zaak niet over, dus er komt hoe dan ook een einde aan het bakkersgeslacht Nuyens. Als je kijkt wat de tendens is in Nederland, dan is er weinig toekomst voor een kleinschalige bakkerij. De marges worden kleiner. Ook in onze branche is er sprake van schaalvergroting. Centrale bakkerijen die leveren aan dertig winkels zijn geen uitzonderingen meer. Die tendens zie je ook in Brabant."

Top 5 van bakker Nuyens:

Meergranen brood Worstenbroodjes Zachte en brosse eierkoeken Rozijnenbrood Banket

Bakkersechtpaar Monique en Pierre Nuyens.
Volledig scherm
Bakkersechtpaar Monique en Pierre Nuyens. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
© Sanne Schelfaut
Volledig scherm
© Sanne Schelfaut
Specialiteiten van bakkerij Nuyens.
Volledig scherm
Specialiteiten van bakkerij Nuyens. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs