Volledig scherm
Flitser op de A29 © Qphoto

Aantal hardrijders fors omlaag door flitser A29

De omstreden snelheidscontrole op de A29 tussen Heinenoord en Barendrecht is volgens de politie bijzonder succesvol. In anderhalve maand tijd is het aantal hardrijders fors gedaald.

Sinds 1 maart stond er 27 keer een flitser langs de A29 tussen Heinenoord en Barendrecht, waar een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt.

Per controle passeerden gemiddeld 8.813 voertuigen, waarvan er gemiddeld 667 te snel reden. Een op de zes à zeven bestuurders viel volgens de politie bij de eerste controles in maart ten prooi aan de flitser. Dat aantal is inmiddels teruggebracht tot een op de twintig, aldus een landelijke politiewoordvoerder, die aan de hand van de cijfers stelt dat de controles hun vruchten afwerpen.

De laatste weken controleerde de politie de snelheid vooral aan de andere zijde van de tunnel, bij Barendrecht. Voor de ingang van de Heinenoordtunnel plaatste Rijkswaterstaat op verzoek van de politie een digitaal bord om te waarschuwen voor deze controles.

,,In overleg met Rijkswaterstaat vinden dit jaar op wegdelen met een hoog risico intensieve snelheidscontroles plaats. Dit heeft tot doel het aantal overtredingen terug te brengen tot aanvaardbare proporties en daarmee de veiligheid op de wegen te verhogen'', aldus de politiewoordvoerder. ,,Rijkswaterstaat en politie besluiten in goed overleg of het percentage overtredingen genoeg gedaald is om de extra snelheidcontroles te stoppen.''

Twee agenten en verkeersrechtadvocaat Hans van Riet uit Rotterdam uitten vorige week in deze krant kritiek op de plek van de controles. Een van de agenten, die acht jaar geleden zelf bij de Heinenoordtunnel werd bekeurd, vocht zijn prent destijds met succes aan.

Hij roept nu automobilisten op hun zaak ook voor de rechter te laten komen. De flitsapparatuur stond in maart namelijk vaak in een flauwe bocht net voor de ingang van de Heinenoordtunnel richting Rotterdam.

Volgens de voorschriften van de politie mag alleen geflitst worden op een recht stuk weg van ten minste 50 meter lang. Ook daalt de A29 op die plek al iets. ,,Daardoor worden bestuurders op 1 of 2 kilometer per uur gepakt. Dit heeft niets met verkeersveiligheid te maken. Het is een enorme melkkoe'', zo meldden de agenten.