Volledig scherm
© Thinkstock

2 gele kaarten! Voor Moerdijkse wethouder Zwiers én burgemeester Klijs

ZEVENBERGEN - De door ambtenaren verzwegen kostenoverschrijding van de begraafplaats in Zevenbergen heeft wethouder Thomas Zwiers bijna de kop gekost, en zelfs de stoel van burgemeester Jac Klijs wankelde even. 

Beide portefeuillehouders kwamen er dinsdagavond uiteindelijk vanaf met een ernstige reprimande in de vorm van een motie van afkeuring door een vrijwel unanieme gemeenteraad. De VVD haakte af, omdat Zwiers tot deze partij behoort.

Wat een dergelijke motie betekent in de politiek, is enigszins te vergelijken met een gele kaart bij voetbal. Nog zo één, en je vliegt eruit. 

Gele kaart met rood randje

Zo heet werd de soep in de volle en gespannen raadzaal dus niet gegeten, al hadden met name oppositiepartijen Moerdijk Lokaal (ML) en de PvdA die wel als zodanig opgediend. ,,De gele kaart is wat ons betreft een rood randje, een duidelijk signaal: dit was de allerlaatste waarschuwing”, licht ML-fractievoorzitter Pauline Joosten daags erna toe.

Quote

Dit was de allerlaat­ste waarschu­wing

Pauline Joosten, Fractievoorzitter Lokaal Moerdijk

 In haar optiek had het huidige college namelijk al een gele kaart gekregen, namelijk bij de val van wethouder  Frans Fakkers twee jaar geleden.

Om zijn positie te behouden, ging portefeuillehouder Thomas Zwiers diep door het stof. Nerveus ving hij zijn verdediging aan met nederige excuses, richting raadsleden én inwoners. ,,Het is ontzettend fout gegaan. Dat vind ik heel erg en ik ben daar verantwoordelijk voor. Ik kijk kritisch naar mezelf.”

Quote

Het is ontzettend fout gegaan. Dat vind ik heel erg en ik ben daar verantwoor­de­lijk voor

Thomas Zwiers, Wethouder gemeente Moerdijk

Hij gaf aan dat hij de afgelopen periode wel de handschoen heeft opgepakt om ervoor te zorgen dat zoiets in de toekomst niet meer kan gebeuren. ,,Een van de maatregelen is dat we korter op de bal gaan spelen, vaker tussentijdse rapportages op structurele basis houden.”

Kijkje in de keuken

Klijs voegde eraan toe dat er nu alles aan gedaan wordt om de cultuur binnen de ambtelijke organisatie te verbeteren. 

PvdA-fractievoorzitter Mieke Pistorius bleef daar bij stilstaan. ,,Het onderzoek naar de overschrijding heeft een kijkje in de keuken van de gemeentelijke organisatie met zich meegebracht: ambtenaren die het college niet inlichten waardoor ook de gemeenteraad niet wordt ingelicht.”

Quote

Alleen al deze vermoedens werpen een smet op dit college

Mieke Pistorius, Fractievoorzitter PvdA Moerdijk

,, Vermoedens van manipuleren van informatie, misleiding, zelfverrijking, intimidatie, fraude, ondermijning, machtsmisbruik, belangenverstrengeling, oplichting, dubieuze giften en beloften en collectief falen. Alleen al deze vermoedens werpen een smet op dit college.”

Afkeurende tik op de vingers

Daar was iedereen het mee eens. Toch bleef het bij een  afkeurende tik op de vingers. Zwiers kon na afloop weer gewoon ademhalen. 

  1. Koddige voorstelling ‘Selma Ann Louis’ van Tejatergroep Snippers in
    PREMIUM
    recensie

    Koddige voorstel­ling ‘Selma Ann Louis’ van Tejater­groep Snippers in

    ZEVENBERGEN - In de aankondiging wordt de nieuwe productie Selma Ann Louis van Tejatergroep Snippers ‘het roadmovietheaterspektakel’ genoemd. Zo'n ondertitel is typerend voor deze theatergroep, die de laatste jaren bezig is allerlei vormen van theater te spelen. Verteltheater, de komedie, drama, familievoorstellingen en open luchttheater, ze behoren allemaal tot het repertoire van deze groep.