Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Hersenen merken geen verschil tussen bier met alcohol of 0.0

Alcoholvrij bier heeft dezelfde invloed op het beloningseffect in de hersenen als bier waar wel alcohol in zit, blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR).

Quote

Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de belonings­ge­bie­den in de hersenen

Paul Smeets

De alcoholconsumptie in Nederland moet juist omlaag, zo was half november te lezen in het Nationaal Preventieakkoord. Onder andere de Nederlandse Brouwers  zetten daarom in op alcoholvrij bier. Toch vinden consumenten alcoholvrij bier vaak minder aantrekkelijk dan alcoholhoudend bier.

Dat is dus nergens voor nodig, zo blijkt uit het onderzoek. Want alleen de smaak van bier is al genoeg om het beloningssysteem in de hersenen te activeren, niet het alcoholpercentage.

De onderzoekers verdiepten zich in wat er precies in de hersenen gebeurt bij het drinken van alcoholhoudend en alcoholvrij bier. ,,Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Wij wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde kan doen”, aldus onderzoeker Paul Smeets.

Geen verschil

Voor het onderzoek werden 21 mannen tussen 18 en 35 jaar ingeschakeld die regelmatig bier drinken. Liggend in een MRI-scanner kregen ze het woord ‘bier’ of ‘controle’ te zien. Daarna gaven de onderzoekers hen een slok bier of koolzuurhoudend water te drinken. De deelnemers wisten niet of ze alcoholhoudend bier of alcoholvrij bier dronken. De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in hun hersenen vast.

De onderzoekers zagen geen verschil in de reactie van de beloningsgebieden tijdens het proeven van bier met of zonder alcohol. ,,Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de consumptie-ervaring bepaalt”, zegt Smeets. ,,Dat kan betekenen dat consumenten evenveel voldoening krijgen van het drinken van een alcoholvrij of alcohol-arm bier, mits de smaak dicht genoeg bij die van bier met alcohol ligt.” 

Wat is er lekkerder bij bier dan een bitterbal? In Amsterdam is een bar met meer dan 20 ballen op de kaart: