Zwanger? Neem niet te veel sojaproducten als tofoe of sojamelk
Wie zwanger is doet er verstandig aan om geen al te grote hoeveelheden sojaproducten te eten, zo adviseert de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum heeft het advies overgenomen. Uit dierproeven is gebleken dat hoge blootstelling kan leiden tot veranderingen in de ontwikkeling van de geslachtsorganen, de rijping van de geslachtsorganen en soms ook in de vruchtbaarheid.
Het nieuwe advies is vooral van belang voor vrouwen die veganistisch eten, een traditioneel Zuid-Aziatisch voedingspatroon aanhouden of een lactose-intolerantie hebben en veel zuivelvervangers op basis van soja gebruiken. Zij lopen de grootste kans om de nieuw vastgestelde grens te overschrijden.
De raad heeft een nieuw uitgebreid advies opgesteld over voeding tijdens de zwangerschap. Een toegankelijke versie daarvan is te vinden bij het Voedingscentrum, dat alle wetenschappelijke kennis inzichtelijk maakt in de app ZwangerHap. Die heeft een update gekregen.
Veel adviezen blijven onveranderd. Zo worden alcoholgebruik en het eten van lever afgeraden. Belangrijke dingen om op te letten blijven het slikken van foliumzuur en vitamine D. ,,Dit is niet nieuw, maar het blijkt dat veel zwangere vrouwen dit niet doen of bijvoorbeeld te laat starten met foliumzuur”, aldus de Gezondheidsraad. Die raadt vrouwen aan om al vier weken voor de conceptie te beginnen met het innemen van 400 microgram foliumzuur per dag en daarmee door te gaan tot de tiende week van de zwangerschap.
Vruchtbaarheid
Waar het gaat om soja, wijst de raad op de zogeheten isoflavonen die daar in relatief hoge concentraties in zitten. Een Europese bovengrens bestaat niet. Uit voorzorg neemt de Gezondheidsraad een Frans overheidsadvies over om per dag niet meer dan 1 milligram per kilo lichaamsgewicht van deze stoffen binnen te krijgen. Isoflavonen hebben een zwakke hormonale werking en kunnen de placenta passeren. Uit dierproeven is gebleken dat hoge blootstelling kan leiden tot veranderingen in de ontwikkeling van de geslachtsorganen, de rijping van de geslachtsorganen en soms ook in de vruchtbaarheid. In Frankrijk geldt de bovengrens voor de hele bevolking, in Nederland nu alleen voor zwangeren.
Vrouwen kunnen dagelijks nog wel behoorlijk wat sojaproducten eten en drinken om binnen de grens te blijven. Wie 64 kilo weegt, kan bijvoorbeeld veilig 310 gram tofu eten, of 230 gram sojabonen, of 610 milliliter sojayoghurt, rekent de Gezondheidsraad voor. Het gebruik van supplementen met zogeheten fyto-oestrogenen wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, want ook daar zitten veel isoflavonen in.
Belangrijke adviezen zijn verder om goed op hygiëne te letten, niet meer dan twee koppen koffie per dag te drinken, geen aangebakken voedsel te eten, twee keer per week vis te eten en niet te veel zoethout en bepaalde kruidentheesoorten te consumeren. Van belang is ook dat voeding voldoende calcium, jodium en ijzer bevat. Kraanwater met lood erin moet worden vermeden, maar dat geldt ook voor mensen die niet zwanger zijn. Zwangeren eten het best twee keer per week vis. Een keer vette vis (bijvoorbeeld zalm) en magere vis (tilapia), zo blijkt uit het nieuwe advies.
Meer weten over eten? Bekijk hier de afleveringen van (W)etenschappelijk Bewezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Da's handig
Soms is ruim zout gebruiken wél een goed idee
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: pekelen. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
PREMIUMKoken & eten
Negen producten waar ‘stiekeme suikers’ inzitten
Wie komende week mee wil doen aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds om een week suikervrij te eten staat voor een flinke uitdaging. Suiker zit namelijk vaak in producten waar je het niet verwacht, zoals in deze negen. -
Wat Eten We Vandaag: Wentelteefjes met bramensaus
Brood over? Geen zorgen, wentelteefjes zijn het lekkerst wanneer ze gemaakt worden van oud brood. Het liefst gebruik je hiervoor dikke plakken. De bramensaus met kaneelpoeder maakt de wentelteefjes af. Serveer met een frisse kokosyoghurt.
-
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.