Zuurdesembrood bakken is hipper dan ooit: met deze tips kun je zelf aan de slag
Koken & etenMet al die lekkere foto’s op sociale media van verse broden – en hier en daar een misbaksel – lijkt het alsof er wereldwijd een bakkoorts heerst. Hoe komt het dat het zuurdesembrood zo’n plotse comeback maakt? En hoe begin je eraan? Een desemexpert geeft uitleg.
Het woord ‘moederdesem’ hoorde je je vrienden of collega’s zelden gebruiken. Maar toen kwam corona en sloeg iedereen aan het bakken en aan het desemen – vooral zuurdesembroden bleken populair. ,,Door de bakhype tijdens de lockdown volgde snel een tekort aan gist”, vertelt Karl De Smedt, ook bekend als The Sourdough Librarian op Instagram. Als bakker en desemexpert van Puratos beheert hij een bibliotheek met wel 128 verschillende desems. ,,Mensen kozen ervoor om desembrood te bakken, omdat je daar geen gist voor nodig hebt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Trekdrop verdwijnt? Fervent dropkoker Pierre Wind verslagen: ‘Dit is een klap in mijn gezicht’
Snoepfabrikant Haribo is gestopt met de productie van trekdrop. Het maken van dit typisch Nederlandse snoep was niet meer rendabel. Fans reageren teleurgesteld, de Haagse kok Pierre Wind voorop. De ‘kokoloog’ gebruikte wel een kilo per week in zijn keuken. ‘Dit maakt me echt verdrietig’. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes. -
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback.
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUMKoken & Eten
Bubble tea populair bij jongeren: ‘Doet het goed op sociale media’
Bubblethee is een drankje van de toekomst als we de trendwatchers mogen geloven. Wat zit er in en welke smaak is populair? Deze experts weten er het fijne van. -
Zo schattig: de 1-jarige Kobe is de nieuwe favoriete chef-kok op internet
Er is niets schattiger dan kleine kinderen die zich als een volwassene gedragen. Van brabbelende baby’s die een serieus gesprek voeren met hun ouders tot kinderen die in de keuken staan. Om deze reden is dan ook de 1-jarige Kobe op dit moment een hit is op social media.