Volledig scherm
PREMIUM
© Marcel Wagenaar

Zo word je geflest in de supermarkt

Truffelolie zonder truffel, krabsticks zonder krab en een ei zonder wit kontje. Nepproducten met een chique uitstraling, te koop voor een grijpstuiver. Foodjournalist Marie Louise Schipper zocht uit wat je dan eigenlijk wél eet.

Fabrikanten kunnen in een handomdraai van makreel kaviaar maken en geven een stukje vis of brood met liefde barbecuemarkeringen, al komt er geen grill aan te pas. Volksverlakkers met een dure uitstraling. Volgens Sjoerd van de Wouw, campagneleider van voedselwaakhond Foodwatch, is 70 procent van ons voedsel zwaar bewerkt en dat komt onze gezondheid niet ten goede. Ook het Voedingscentrum adviseert te kiezen voor minder bewerkt eten, want tijdens het productieproces gaan veel vezels, vitaminen en mineralen verloren. Bij welke producten worden we genept?

  1. In Offerman-fabriek wordt bijna 3 weken na listeriadrama nog geen plakje vlees gesneden

    In Offerman-fa­briek wordt bijna 3 weken na listeria­dra­ma nog geen plakje vlees gesneden

    De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer ligt bijna drie weken na de grote terugroepactie nog steeds stil. Offerman moest de locatie begin oktober sluiten nadat bleek dat vleeswaren die hier werden gesneden en verpakt, waren besmet met de listeriabacterie. Zeker twintig mensen werden ernstig ziek na het eten van besmet vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.