Volledig scherm
© Pixabay

Zo stuurt suiker je brein op het verkeerde pad

Koken & etenVeel mensen voelen zich moe, lusteloos en chagrijnig na het eten van te veel suiker: de bekende suikerdip. Een nieuwe studie laat zien wat suiker je hersenen precies aandoet.

Quote

In onze moderne voeding zit onnatuur­lijk veel suiker en andere snel verteerba­re koolhydra­ten

William Cortvriendt

Hoewel de onderzoekers fruitvliegjes gebruikten in plaats van menselijke hersenen, maakte het wetenschappelijk onderzoek wel duidelijk hoe suiker werkt in een brein. Wanneer de beestjes werden blootgesteld aan een suikerrijk dieet, raakten belangrijke stofjes in hun hersenen uitgeput. Het ging om stoffen met namen als N-acetylaspartaat en kynurenine. En dat zijn juist stoffen die worden geassocieerd met een gezond brein. 

Mensen die lagere niveaus van de genoemde stofjes in hun brein hebben, zijn vaak ongezonder. Zo werden lagere niveaus van kynurenine, dat in grote aantallen wordt geproduceerd tijdens inspanning, in verband gebracht met depressie. De resultaten van de onderzoekers van de universiteit van Michigan werden gepubliceerd in Nature Communications, een internationaal wetenschappelijk tijdschrift waarbij onderzoekers het werk van hun collega’s beoordelen voor publicatie.

De onderzoekers zagen dat de fruitvliegjes bij een suikerrijk dieet meer begonnen te eten. Dit kwam vooral doordat het niveau van de stoffen scherp omhoog en omlaag schoot. Dit zorgde er volgens de onderzoekers voor dat het verzadigingsgevoel werd aangetast. Een slechte zaak voor de taille van de fruitvliegjes en volgens de onderzoekers werkt dat op dezelfde manier bij mensen.

De sleutel lag volgens een van de auteurs van de studie, Monica Dus, in de verandering van de stofwisseling van de vliegjes, hun zogenoemde metabolisch profiel. Op de zevende dag van een dieet met veel suiker veranderde het profiel van deze fruitvliegen compleet. In totaal vonden de onderzoekers ongeveer 20 stoffen die werden beïnvloed door het suikerrijke dieet. De volgende stap is om te achterhalen hoe deze zogenaamde metabolieten onze slaap, ons geheugen en onze voedselinname beïnvloeden. 

Slecht

Dat suiker slecht voor je is, betoogt arts William Cortvriendt al jaren. Met zijn tv-programma Hoe word ik 100 hielp hij mensen van hun overgewicht af door hen gezonde vetten en veel groenten te laten eten, maar suiker af te zweren. In zijn gelijknamige boek legt Cortvriendt uit waarom.

Het lichaam probeert de balans van de bloedsuikerspiegel te herstellen na een piek die ontstaat door snelle koolhydraten, aldus de kenner. Dit gebeurt met een flinke dot insuline. Die zorgt dat je erna in een diepere dip schiet. ‘In onze moderne voeding zit onnatuurlijk veel suiker en andere snel verteerbare koolhydraten’, schrijft Cortvriendt in een blog over dit onderwerp. ‘Het gevolg: hoge bloedspiegels van glucose en insuline.’ Oftewel: veel suikerpieken en daarna dalen.

Eigenlijk is het beter helemaal geen suiker meer te eten, zei hij vorig voorjaar in een interview op NPO Radio 1. Maar hij weet dat het voor veel mensen heel lastig zou zijn. ,,We zijn eraan gewend geraakt en vinden het heel lekker. En dat heeft de voedingsmiddelenindustrie goed begrepen. Die stoppen het inmiddels in bijna al het verpakte voedsel.”

Zo kan virtual reality mensen helpen bij het afvallen: