Zo maak je in een handomdraai een lekkere dressing
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: zonder dressing geen salade.
,,Laatst toverde een vriendin van mij een prachtige salade op tafel”, vertelt tv-kok Ramon Beuk. ,,Ze had echt haar best gedaan om me te verrassen met iets moois. En eerlijk is eerlijk: de salade zag er prachtig uit. Vol enthousiasme begon ik te snijden, nam een hap en ontdekte dat ze de essentie van een salade vergeten was. De zogenaamde dressing over de salade was geen dressing, maar simpelweg een koude saus. Ze vroeg mij om een eerlijke reactie en die moest ik haar geven. Je gerecht is lekker, maar het is geen salade.”
Wat eraan ontbrak? ,,Een zuur. Met een beetje zuur in de vorm van een azijn of sap van een citrus is een salade pas echt een salade.”
,,Tijdens workshops laat ik mensen vaak nadenken over hun eigen smaakcombinaties. Hoe maak je bijvoorbeeld een passende saus bij een bepaald stuk vlees of vis of hoe maak je een dressing bij een bepaalde salade? Vaak lastig voor mensen om te begrijpen wat de basis is om te starten en vanaf welk punt je eigen creativiteit om de hoek komt.”
De chef-kok legt dan uit dat het begrijpen van de basis het start punt is van alles. ,,De basis is datgene wat je minimaal nodig hebt om een bepaald gerecht te maken. Aan die basis voegt iedere kok zijn eigen creativiteit toe en maakt zo zijn eigen creaties. Dus wat is dan de basis van een dressing is heel simpel: een olie en een zuur.”
Hoe maak je dan een dressing? ,,Meng een zuur zoals een azijnsoort, bijvoorbeeld balsamico of wijnazijn of citrussap (citroen of limoen bijvoorbeeld), met olie en je hebt de basis voor een dressing. Voeg daar de ingrediënten aan toe. Voorbeelden zijn verse kruiden, mosterd, uien, knoflook, specerijen, noten, zaden en zuivelproducten. Wat maar past bij de salade die jij wilt maken. Zout en peper horen er ook bij. En eventueel een zoetje in de vorm van honing of een stroop. Samen bepalen die de eindsmaak.”
Onthoudt dus dat een salade pas echt een salade wordt wanneer er een zuur aan toegevoegd wordt
Voor je aan de slag gaat, is het handig om het doel van een dressing te kennen. ,,Het doel is smaak en een specifiek karakter geven aan je salade", legt Beuk uit. ,,Daarnaast zorgt een combinatie van olie en zuur in de dressing er ook voor dat een salade zachter en beter verteerbaar wordt. Om die reden is het verstandig om niet te ver van tevoren de dressing over de salade doen. Of je moet gek zijn op slappe slablaadjes en verlepte groenten.”
Fris en licht
Er zijn regels voor. ,,Op school leerde we dressings maken met 1 deel azijn en 3 delen olie", aldus de kok. ,,Anno nu willen we een dressing die gewoon fris en licht is. De verhoudingen worden steeds meer teruggeschroefd naar 1 deel azijn op 1 of maximaal 2 delen olie.”
Je kunt op basis van allerlei soorten vlees, vis, groenten, sla en zetmeelproducten - zoals rijst, couscous en pasta) - een salade maken. ,,De ingrediënten kunnen, behalve de zetmeelproducten dan, rauw of gekookt zijn. ,,Zodra je een dressing door de ingrediënten mengt wordt het een salade. Onthoudt dus dat een salade pas echt een salade wordt wanneer er een zuur aan toegevoegd wordt. ,,Wanneer alle ingrediënten gemengd zijn en het zuur ontbreekt komt het besef van ‘O ja. Dat miste ik’", legt Beuk uit. ,,Een fris zuur is de bepalende smaak voor een heerlijke salade.”
Is een dressing dan gezond? ,,Je kunt het zo gezond maken als je zelf wil. Maar koop vooral geen kant-en-klaar meer. Maar maak je dressings lekker zelf en bepaal hoe lekker, gezond en creatief je het hebben wil.”
In deze video zie je hoe je de basis maakt en hoe je vervolgens varieert. ,,Dan maak je in een handomdraai de lekkerste dressings voor je meest creatieve salades", belooft Beuk.
Ramon Beuk schreef het boek Wayooh! waarmee hij eten koken makkelijker leuker en toegankelijker maakt voor iedereen. Wayooh is het eerste kookboek met online ondersteuning en is verkrijgbaar via deze site.
Gebruik jij ook je eigen creativiteit bij het bereiden van eten?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier de video over biefstuk. Op die manier mislukt hij nooit meer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Supermarkten willen nu zelf ook weten hoe schimmig de wereld achter de blikjes tomaten is
Supermarkten en vakbond FNV gaan samen onderzoek doen naar misstanden in de productieketen van de tomatenteelt. Het onderzoek richt zich op het zuiden van Italië, de regio waar tomaten worden geoogst die in ingeblikte vorm ook in veel Nederlandse supermarkten worden verkocht. -
PREMIUMVraag het ons
Zit er in een smoothie van diepvriesfruit nog wel vitamine C?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert, voedingsdeskundige Nicole de Roos, de vraag of een smoothie nog wel vitamines bevat. -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren. -
Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer