Zo maak je een goede Nederlandse gehaktbal volgens Rudolph van Veen
Koken & EtenBuiten wordt het steeds kouder en donkerder. Hoe fijn is het om dan na een koude dag de keuken in te duiken. En dat hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Rudolph van Veen leert ons in zijn nieuwe tv-programma op 24Kitchen een aantal makkelijke winterklassiekers te maken. In de eerste aflevering: pittige gehaktballen met rodekool en aardappel-cashewpuree.
Als je het aan meesterkok en -patissier Rudolph van Veen vraagt, is dit de leukste tijd van het jaar. Gezellig (samen) de keuken in en gerechten bereiden die voor extra gezelligheid zorgen. ,,Ik ben zelf dol op huiselijkheid en gezelligheid. Dat is ook het idee waarmee ik ben opgegroeid. Ik ben ook altijd heel benieuwd naar het eten en de tradities waarmee iemand groot is geworden.”
Om wat van zijn eigen herinneringen aan vroeger te delen, heeft Van Veen een aantal wintergerechten bedacht die hem aan zijn jeugd doen denken. ,,Ik wilde met deze Winterklassiekers zo dicht mogelijk bij mezelf blijven. Ik heb hele fijne en warme herinneringen aan de gerechten die bij ons thuis werden gemaakt. Dat was echt het hoogtepunt van de dag. Mijn moeder was niet per se heel goed in koken, maar gastvrij was ze altijd wel enorm.”
Variëren met gehaktballen
Om de koks thuis op weg te helpen, geeft Van Veen in zijn nieuwe programma op 24Kitchen handige tips zodat je zonder kleerscheuren het winterseizoen en de feestdagen doorkomt. In de eerste aflevering van Rudolph’s Winterklassiekers (dat elke dag om 18.00 uur te zien is op de kookzender) staat de gehaktbal centraal. ,,De gehaktbal is zo Nederlands. We hebben het ook regelmatig over de kwaliteit ervan: ‘Hoe is die van jouw moeder of jouw vader?’”
Een goede bal is zo gemaakt, zegt Van Veen. Maar je kunt ook eindeloos variëren. Je kunt er zelfs een gekookt ei in verstoppen. ,,Er zijn zoveel leuke dingen te bedenken. Mijn moeder maakte ze altijd met een Indonesisch tintje. Met een beetje sambal, gembersiroop en tomatenpuree voor dat zuurtje. En dan in combinatie met ketjap in de jus. Als je thuiskwam, kwamen de heerlijke geuren je al tegemoet.”
Maar je kunt ‘m ook gewoon rechttoe rechtaan maken. ,,De gehaktbal is zo eenvoudig, dat is juist zijn kracht. Ze zijn ook vergevingsgezind en hoeven niet perfect rond te zijn, dat maakt helemaal niet uit.”
Wil je gehaktballen met kerst serveren? Je maakt er echt ‘kerstballen’ van door bijvoorbeeld wild zwijn of paddenstoelen door het gehakt te mengen. ,,Het is niet een heel typisch kerstgerecht, maar wel heel typerend voor deze tijd.” Dat geldt ook voor rodekool, de groente die Van Veen bij de gehaktbal serveert. ,,En rodekool is een favoriet nu. En het is sowieso de meest gekochte groente in pot of uit de diepvries.”
Een appeltje door de rodekool doet wonderen, net als een lepel bosbessenjam. En dan kun je het geheel rustig een uurtje laten sudderen. ,,Daar hoef je helemaal niet bij te blijven staan. Mensen zien wachttijd nog weleens aan voor bereidingstijd. Maar als de rodekool op staat, kun je prima even wat anders gaan doen. Of ondertussen rustig aan de aardappel-cashewpuree beginnen.”
Ingrediënten
Gehaktballen:
1 ui
400 g half-om-half-gehakt
1 ei
2 el paneermeel
½ tl kerriepoeder
½ tl sambal
1 tl gembersiroop
1 el tomatenpuree
30 g roomboter
1 scheut olijfolie
1 scheutje ketjap manis
Rode kool met appels:
1 rode kool
1 appel
1 rode ui
1 tl speculaaskruiden
200 ml bessensap
1 sinaasappel
2 el bosbessenjam
1 el maizena
Aardappel-cashewpuree:
60 g cashewnoten
600 g kruimige aardappelen
150 ml volle melk
100 g roomboter
½ tl nootmuskaat
bladpeterselie om gerecht mee te garneren
Extra nodig: braadpan, pureestamper
Bereiding
Gehaktballen
- Snipper de ui. Meng in een kom het gehakt, ui, ei, paneermeel, kerriepoeder, sambal, gembersiroop, tomatenpuree en peper en zout. Vorm met natte handen ballen van het gehaktmengsel. Je kunt hiervoor ook een ijsknijper gebruiken.
- Smelt de boter in een braadpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Leg de gehaktballen in de pan en bak ze rondom goudbruin. Blus af met een kopje water en een scheutje ketjap. Laat de gehaktballen met de deksel op de pan circa 25 minuten zachtjes garen.
Rode kool met appel
- Halveer de rode kool en verwijder de stronk. Snijd de kool fijn.
- Schil en snijd de appel in blokjes. Snipper de ui. Snijd met een dunschiller een stukje van de schil van de sinaasappel.
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Bak de ui, rode kool, appel en de speculaaskruiden circa 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Blus af met het bessensap en voeg de sinaasappelschil toe.
- Leg de deksel op de pan en stoof de rode kool in circa 25 minuten gaar. Breng op smaak met de bosbessenjam. Meng de maizena met een scheutje water tot een papje en voeg toe aan de rode kool. Roer goed door en laat nog even doorwarmen.
Aardappel-cashewpuree
- Rooster de cashewnoten in de oven of in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen en hak grof door.
- Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in water met een beetje zout in circa 10-15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en stoom droog.
- Verwarm de melk in een steelpan en voeg de helft van de boter en een beetje nootmuskaat toe. Stamp de aardappelen met de melk met een pureestamper tot puree. Voeg de rest van de boter toe en meng de gehakte cashewnoten erdoor. Breng op smaak met versgemalen peper.
Rudolph van Veen is grote fan van het kerstfeest: bekijk hieronder de video's van andere gerechten voor de feestdagen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
Wat Eten We Vandaag: Citroen-witte chocolade kwarktaart bites
Deze knapperige bites hebben een frisse, eiwitrijke binnenkant en een zoete topping van witte chocolade. Eet ze als toetje, neem ze mee tijdens de picknick of eet ze lekker als snack. Je kunt ze vergelijken met mini cheesecakes. -
Wat Eten We Vandaag: Chocoladecake met hazelnoten
Een cake van chocolade met hazelnoten: wie wordt daar nou niet gelukkig van? De combinatie van chocolade en hazelnoten staat garant voor succes. -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Koken & Eten
Suiker is boosdoener in westerse voeding: afkicken is moeilijk maar minderen is echt nodig
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: Heel Holland bakt met Jansen & Jansen.
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
Koken & Eten
Marsepein is soms vooral gemaakt met witte bonen: lekker goedkoop, maar het smaakt heel anders
De een kan er geen genoeg van krijgen, de ander vindt het verschrikkelijk: marsepein. Deze lekkernij is al eeuwen onlosmakelijk verbonden met het sinterklaasfeest. Ook is het recept al die jaren onveranderd gebleven. Voor de budgetvariant wordt daar inmiddels vanaf geweken en daar zijn kenners niet blij mee. -
Wat Eten We Vandaag: Tarte tatin met gekarameliseerde ananas en mascarpone
Tarte tatin is een dessert dat zijn herkomst vindt in Frankrijk en van origine gemaakt wordt van appel. In deze tropische variant is gekozen voor fris-zoete ananas als alternatief. Heerlijk met een flinke dot romige mascarpone.