Zo maak je de perfecte pannenkoek
Koken & etenPannenkoeken bakken gaat vaak mis: te veel klonten in het beslag, scheuren en verkeerd omdraaien. Pannenkoekenexpert Claudia Willekes geeft trucs om perfecte exemplaren te maken.
Het is vandaag Nationale Pannenkoekendag. Een goede aanleiding om experts het geheim te ontfutselen van een goede pannenkoek. Het begint volgens Willekes, die samen met Geertje Tensen het boek Pannenkoekendag maakte, met het loskloppen van de eieren en de melk. ,,Dan doe je beetje bij beetje de bloem erbij. Dit zorgt ervoor dat er geen klonten in het beslag komen.’’ Ook adviseert Willekes het beslag even te laten rusten voordat je begint met bakken.
Om te voorkomen dat de eerste pannenkoek mislukt, moet je volgens Willekes de pan warm genoeg laten worden voordat het beslag erin gaat. Zet het vuur op middelhoog vuur zodra het beslag de pan in gaat, het gebeurt namelijk vaak dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant van de pannenkoek nog niet gaar is. Ook is het verstandiger om olie te gebruiken in plaats van boter, omdat olie beter is om te bakken met hogere temperaturen.
Claudia Willekes is ambassadeur van gezonde pannenkoeken, die - belooft ze - geen extra werk vergen. Een pannenkoek wordt volgens haar gezonder als je de bloem vervangt door kokosmeel, tarwemeel of amandelmeel.
In plaats van bloem kan ook nog havermoutmeel gebruikt worden. Dit is eenvoudig zelf te maken. Het enige wat hiervoor nodig is, is een keukenmachine om de havermout in fijn te malen. Voeg dit toe in plaats van bloem en je pannenkoek is al veel gezonder.
Volgens Willekes zijn pannenkoeken geschikt voor elk moment van de dag en dat houdt dan ook in dat ze uitermate goed geschikt zijn bij de borrel. Hiervoor wordt aangeraden om voor poffertjes te kiezen. ,,Dan kunnen gasten van elke verschillende smaak proeven.''
Acteur en zanger Jim Bakkum bakt elke week pannenkoeken. Deze week kwam zijn ebook met recepten uit.
Kokosyoghurt & gebakken peer pannenkoek
Ingrediënten:
- 80 g havermoutvlokken
- 2 eieren
- 300 ml kokosyoghurt
- 1 mespunt zout
- 1½ tl bakpoeder
- 2 tl kokosschaafsel
- 2 rijpe peren
- pistachenoten, grofgehakt
Zo maak je ze:
- Maal de havermoutvlokken in een blender tot meel.
- Klop de eieren, kokosyoghurt en het zout in een kom.
- Voeg het meel, bakpoeder en kokosschaafsel toe en klop alles tot een mooi beslag.
- Laat dit 10 minuten rusten.
- Schil de peren en snijd ze in stukjes.
- Verhit boter in een koekenpan en bak de stukjes peer zachtjes gaar.
- Roer het beslag door, voordat je gaat bakken.
- Verhit olie of boter in een koekenpan en schep er drie hoopjes beslag in.
- Bak zo alle pannenkoekjes op middelhoog vuur gaar.
- Beleg elk pannenkoekje met stukjes peer en de pistachenoten.
Zoete aardappel & geitenkaas boekweitmeelpannenkoeken
Ingrediënten:
- 500 g zoete aardappels, geschild
- 4 eieren
- 150 ml amandelmelk
- 150 g boekweitmeel
- 1 mespunt zout
- zout en peper
- 3 el olijfolie
- 1 el rodewijnazijn
- 1 handje rucola
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 gele paprika, in blokjes
- 140 g zachte geitenkaas
Zo maak je ze:
- Kook de zoete aardappels in ongeveer 8 minuten gaar.
- Pureer ze vervolgens met een staafmixer glad.
- Klop de eieren met de amandelmelk.
- Voeg het boekweitmeel, zout en wat peper toe en klop alles tot een glad beslag.
- Roer nu de zoete-aardappelpuree erdoor.
- Verhit olie in een koekenpan en bak de pannenkoek op middelhoog vuur bruin.
- Bak zo alle pannenkoeken.
- Meng de olijfolie en azijn met wat zout en peper.
- Roer dit door de rucola.
- Beleg elke pannenkoek met rucola en paprika en verbrokkel er wat geitenkaas over.
Bron: Pancakeday
Dit artikel verscheen eerder op 13 februari 2018.
Graag even in beeld hebben hoe je pannenkoek nou goed bakt? Bekijk deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Saoto soep
-
Rudolph van Veen gaat weer bakken op tv: ‘Ik bakte als 8-jarige al stapels pannenkoeken’
Rudolph van Veen, die binnenkort weer op tv is met zijn bakprogramma Rudoph's Bakery, is (uiteraard) dol op lekker eten en drinken. Vooral van goede wijn en gevulde koeken smult hij, vertelt Van Veen in Veronica Magazine. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen.
-
PREMIUM
Smaakpapillen van fijnproevers volop gekieteld tijdens Bergse ProefMei: ‘Verder kijken dan ansjovis’
Bergen op Zoom -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Wat Eten We Vandaag: Havermout bonbons
Deze havermout bonbons maak je met dadels en natuurlijk havermout. Maak ze af met verschillende soorten chocolade, pistachenootjes, fruit en kokos en jouw bonbons zijn klaar om van te genieten. Heerlijk voor bij de koffie of als afsluiting van een diner.