Zo lang blijft halfje brood goed in de vriezer
Soms is het handig om voedsel in te vriezen. Als het gehakt in de aanbieding is bijvoorbeeld. Maar hoelang kun je het in de vriezer bewaren?
Om met het goede nieuws te beginnen: bijna alle voedingsmiddelen zijn in te vriezen. Van brood tot vlees, van fruit tot taart: de vriezer houdt je voeding langer goed, zolang hij maar op min 18 graden Celsius staat afgesteld. ,,Invriezen kun je bijna alles, alleen verandert soms de structuur’’, legt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum uit. ,,Bij tomaat bijvoorbeeld. Andere producten drogen uit, zoals kaas, waardoor de smaak minder wordt of het product er minder smakelijk uitziet. Maar ook dan kun je het nog veilig eten.’’
Hoe lang kun je brood in de vriezer bewaren?
De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies. Maar er zijn uitzonderingen: brood en gebak blijven een maand goed in de vriezer. Dat is korter dan bijvoorbeeld rauw rundvlees en gehakt, die zo’n negen maanden goed blijven in de diepvries.
Kan je brood opnieuw vriezen?
Het wordt afgeraden om ontdooid brood opnieuw in te vriezen. Het is niet schadelijk voor je gezondheid, maar de smaak kan wel achteruit gaan en het brood kan wat droger worden.
Houdbaarheid andere bevroren producten
Hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid van andere producten in de vriezer? Van groenten en zacht fruit dat geblancheerd is, kun je langer genieten: een jaar. Bij magere vis zoals kabeljauw, schol en tonijn geldt een indicatie van zes maanden. Margarine en boter zijn ook in te vriezen: een tot twee maanden. Halvarine mag niet in de vriezer volgens het Voedingscentrum.
Restjes invriezen
Dan de kliekjes. Voor het invriezen van kliekjes gelden weer andere regels, stelt Van der Ploeg. ,,Als je te veel hebt gekookt, laat het restje dan binnen twee uur afkoelen en doe het in een bakje met een datum erop. In de vriezer is het dan nog drie maanden houdbaar.’’ Een waarschuwing: een ontdooid kliekje kun je beter niet opnieuw invriezen, want dan loop je het risico op een voedselinfectie.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie. Het is verder handig om voedingsmiddelen goed te verhitten na het ontdooien en de vriezer eenmaal per drie maanden te ontdooien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: 3 in 1 pan oud-Hollandse pannenkoekjes met rozijnen
‘Drie in de pan’ is een oud-Hollands gerecht. Drie kleine, dikke pannenkoekjes worden met zijn drieën in de pan gebakken. Traditioneel wordt het beslag met gist gemaakt en gist moet rijzen. Voor deze snelle variant gebruiken we daarom zelfrijzend bakmeel, dan kun je meteen aan de slag. -
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUMcolumn
Ons dorp gaat Grieks en bij Bas op Bezouki
Gehaktballetjes in tomatensaus, balletjes gevuld met geitenkaas, balletjes in citroen, balletjes aan een stokje, balletjes uit het pannetje...
-
Zo weet je of je ingevroren eten nog goed is
Een product als melk blijft vier tot zes weken goed in de vriezer. Maar dat geldt niet voor alle etenswaren. Hoe weet of je ingevroren eten nog kunt consumeren? Het is niet nodig om het eerst te proeven: je kunt het checken met deze vijf tips. -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Kaas bewaren? Dat doe je zo
Kaas op brood of bij de borrel, wij Nederlanders houden er bijna allemaal van. Maar iedere kaas is anders, zo kan je een mozzarella niet zo lang bewaren als een stuk parmezaanse kaas. Maar hoeveel verschilt het? En hoelang kun je iedere kaas bewaren?