Zo houd je wespen van tafel
Koken & EtenBijna niemand zit te wachten op wespen in de buurt van de eettafel. Jan Smit, bijen- en wespendeskundige bij EIS Kenniscentrum Insecten in Leiden legt uit hoe je dat voorkomt. ,,Ga vooral niet wapperen met je handen.”
,,De beste manier om te voorkomen dat wespen op je tafel landen, is afleiding. Zet een schaaltje met een beetje bedorven fruit – een appelklokhuis is ook prima – aan de andere kant van je tuin of balkon. De wespen zullen daarop afgaan.
Dat werkt ook op kleinere balkons: ik zat een keer appelgebak te eten op een halve meter afstand van het schaaltje en had nergens last van. Als je bang bent om een wesp in te slikken, leg je een bierviltje op je glas of een bierdop op je flesje bier.
Ga vooral niet wapperen met je handen
Ga vooral niet wapperen met je handen. Dan voelt de wesp zich aangevallen en kan hij juist prikken. Ik kan me voorstellen dat een wespennest overlast veroorzaakt bij een kinderdagverblijf, maar in de meeste gevallen kun je een nest het best laten zitten. Ik ken maar één bedrijf in Groningen dat wespennesten verwijdert zonder gif: ze gebruiken een heel sterke stofzuiger. De meeste wespenbestrijders gebruiken dus wel gif en dat is funest. Daarmee vernietig je niet alleen de wespen, maar ook andere dieren uit ons ecosysteem.
Afnemende tolerantie
De paniek om wespen heeft vooral te maken met onze afnemende tolerantie: de mens wil alles controleren. Uit Duits onderzoek blijkt dat driehonderd gewone wespen in zes uur tijd liefst 2500 vliegen en 650 andere insecten vangen. Bovendien spelen wespen een rol bij de bestuiving, vooral bij kruiden met bruinachtige bloemen, en daarmee vervullen ze een rol in het ecosysteem.
Ter relativering: omdat ik onderzoek doe naar wespen, word ik per jaar tientallen keren gestoken. Verreweg de meeste mensen krijgen van een wespensteek geen allergische reactie.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMweek zonder vlees
Is het voor mannen moeilijker om hun stukje vlees links te laten liggen?
Eet jij deze week vegetarisch? Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De initiatiefnemers merken op dat vrouwen tot nu toe actiever bij de campagne betrokken lijken te zijn dan mannen. Klopt het dat mannelijk Nederland nog wel een stapje harder kan lopen wat minder vlees eten betreft? -
PREMIUMcolumn
Lekker, bloemkool van de grill, maar andijvie ga ik niet wokken
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Geen dierlijke producten, dus. Hoe bevalt dat? Aflevering 3: goed te doen.Breda -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUM
Vegan op het platteland? Dat is allesbehalve makkelijk
Veganisme rukt snel op, maar op het platteland is dat niet altijd een gemakkelijke keuze. In vergelijking met de grote steden is het veganistische assortiment in winkels én horeca veel beperkter. ,,Als ik eens wat bijzonders en veganistisch wil eten, moet ik naar de stad toe.” -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Winterse tomatensoep met tortelloni
Tijd voor een kom dampende tomatensoep: deze variant met tortelloni, ricotta en spinazie volstaat zeker weten als avondmaaltijd. -
Wat eten we vandaag: ovenschotel met rode kool, gehakt en koolrabipuree
Minder koolhydraten eten? Voor deze ovenschotel gebruiken we koolrabi in plaats van aardappel. Dankzij het zoet van de appel en het zuur van de rode kool serveer je een Hollands smaakbommetje.