Zo haal je met voeding alles uit je work-out
Olympische sporters letten strikt op de uren dat hun lichaam in beweging is, hoeveel rust het nodig heeft en ook op eten. Hoewel het regime van een olympiër misschien net iets te hoog gegrepen is, kun jij je aan de hand van deze tips goed voorbereiden op een flinke training.
Eten voor het sporten
Eet 2 tot 3 uur voor het sporten een goede maaltijd met 500 ml water erbij, zodat je genoeg energie en vocht binnen hebt voor je work-out. Eet je toch vlak voor het sporten, vermijd dan grote hoeveelheden vet, eiwit en vezels. Deze voedingsstoffen blijven lang in de maag aanwezig wat het sporten kan belemmeren.
Sporten op een lege maag
Een lege maag en sporten gaan niet samen. Je spieren krijgen minder energie vanuit het lichaam en dat is funest voor de spieropbouw. Dat sporten op een lege maag zorgt voor een snellere vetverbranding is niet waar. Je loopt juist het risico dat je eerder stopt vanwege gebrek aan energie.
Na het sporten hoef je jezelf ook niet uit te hongeren. Een gewone maaltijd, ontbijt, lunch of diner, zorgt er juist voor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor spierherstel. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten zorgen ervoor dat de glycogeen voorraden in je spieren weer worden aangevuld, hierdoor krijg je weer energie na het sporten. Voorbeelden van producten die veel koolhydraten bevatten zijn aardappelen, brood, pasta(salade) en rijst. Eiwitten helpen het lichaam natuurlijke spierschade te herstellen na een training. Denk hierbij aan kip, vis en vlees.
Ten slotte is het belangrijk om voor, tijdens en na het sporten voldoende vocht binnen te krijgen, zodat je niet uitdroogt.
Bron: Voedingscentrum
Op zoek naar inspiratie? Maak één van deze recepten na je work-out:
Pastasalade met gerookte zalm
Ingrediënten (4 personen):
- 400 g tagliatelle
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 kilo verse spinazie
- 1 bosje dille
- 240 g crème fraîche
- 1 citroen
- 400 g gerookte zalm
- 2 el kappertjes
- citroenrasp
Bereiding (10 minuten voorbereiding, 20 minuten bereiding):
- Kook de tagliatelle volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Pel en snipper de sjalotten.
- Pel en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een scheutje olijfolie om in te bakken in een pan en fruit de sjalotten en knoflook circa 3 minuten.
- Hak de spinazie grof en voeg toe aan de sjalotten en knoflook. Bak op hoog vuur kort mee en haal het geheel uit de pan.
- Snijd de dille fijn. Houd een paar takjes apart om te garneren.
- Meng de crème fraîche met gehakte dille, rasp en sap van de citroen en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
- Verhit opnieuw een scheutje olie in de pan en bak hierin de pasta zonder te roeren krokant.
- Snijd de zalm in stukjes.
- Schep de pasta op een bord en leg de spinazie en de gerookte zalm erop.
- Schep er een lepel citroen-crème fraîche op en garneer met de kappertjes, dille en citroen.
Bron: 24Kitchen
Ovengroenten met zoete aardappel en kip
Ingrediënten (2 personen):
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 250 g zoete aardappelen
- 1 rode ui
- 200 g kikkererwten in blik
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 el traditionele olijfolie
- 15 g peterselie (vers)
- 1 el mayonaise
- 2 el ketchup
- 200 g kipfiletblokjes
- 125 g cherrytomaten
Bereidingswijze (voorbereiding 10 minuten, bereiding 35 minuten):
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Halveer de paprika’s, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
- Boen de zoete aardappelen schoon en snijd in de lengte in dunne partjes.
- Maak de ui schoon en snijd in dunne parten.
- Spoel de kikkererwten in een vergiet af onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Meng de paprika, aardappel, ui, kikkererwten, oregano, olie, peper en eventueel zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.|
- Bak ongeveer 25 minuten in de oven.
- Snijd ondertussen de peterselie fijn en meng de helft door de mayonaise en ketchup tot een salsa.
- Neem de bakplaat na 10 minuten uit de oven en schep de kip door het aardappel-groentemengsel.
- Neem weer na 10 minuten uit de oven en schep de tomaten erdoor. Bak nog 5 minuten.
- Neem uit de oven en schep de rest van de peterselie erdoor.
- Serveer met de salsa.
Bron: Allerhande
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijf keer ontbijten met yoghurt
Het wordt wel gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Met yoghurt begin je de dag goed, aangezien het veel calcium bevat. Dit mineraal is nodig voor het goed functioneren van spieren, het zenuwstelsel en het is betrokken bij bloedstolling. Reden genoeg voor één van deze yoghurt ontbijtjes. -
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak. -
2
Supers stoppen met gratis plastic en papieren zakjes groenten en fruit
Lidl, Jumbo, Plus en Aldi stoppen dit jaar met de gratis plastic en papieren wegwerpzakjes voor groenten en fruit. In plaats daarvan kunnen klanten herbruikbare zakjes kopen die ze thuis kunnen wassen. De supermarkten hebben dit met de overheid en bedrijven in de kunststofsector afgesproken in het Plastic Pact NL. Vorig jaar deed Albert Heijn al wegwerpzakjes in de ban. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
Frisse Start: waarom drinken veel sporters bietensap?
In de maand januari maken we een Frisse Start. Hierbij willen we bewuster eten, maar vooral blijven genieten. Test je kennis over voeding door onze Frisse Start-quizvragen te beantwoorden. Vandaag: wat is dat toch met sporters en bietensap? Bevordert het de zuurstofopname, bevat het veel ijzer voor spieropbouw of bevat het veel (natuurlijke) suikers voor energie? -
-
-
Frisse Start: hoelang voor het sporten kun je het beste een tussendoortje eten?
In de maand januari maken we een Frisse Start. Hierbij willen we bewuster eten, maar vooral blijven genieten. Test je kennis over voeding door onze Frisse Start-quizvragen te beantwoorden. Vandaag: hoelang voor het sporten kun je het beste een tussendoortje eten? Één uur, een half uur, vlak voor je begint of beter helemaal niet? -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.