Zo gezond zijn noten (en waarom je er toch niet te veel van moet eten)
Koken & EtenNoten zijn gezond: ze leveren vezels, eiwit, ijzer, onverzadigd vet, vitamine E en vitamine B1. Tegenwoordig worden ze ook veel gebruikt als vleesvervanger. Maar wat maakt noten eigenlijk nog meer gezond? Dit zijn de voor- en nadelen over noten.
Amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten zijn populair. ,,Pinda’s zijn officieel geen noten, maar peulvruchten. En amandelen zijn officieel fruit”, zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Toch worden ze vanwege hun eigenschappen tot de noten gerekend.”
,,In principe zijn alle noten populair, alleen paranoten zie je niet zoveel”, aldus foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan. ,,De meeste mensen kopen een zak gemengde noten, of een zak cashewnoten. Cashewnoten worden namelijk veel gebruikt in vegetarische en Oosterse gerechten. Mensen eten dus vooral een mix van noten, een schaaltje amandelen of hazelnoten zie je minder. Het kan wel bij de yoghurt of muesli.”
We zijn noten beduidend meer gaan eten de laatste jaren, stelt Ammerlaan. Dit komt volgens haar doordat het Voedingscentrum aanraadt dagelijks een handje (25 gram) ongezouten noten te eten, en noten ook veel in diëten terugkomen. ,,Noten zijn in vleesloze gerechten ook een aardige vervanger vanwege de bite. Ze zijn behalve lekker en gezond ook crunchy.” Gezien de samenstelling en voedingswaarde passen noten goed in een eetpatroon met minder of helemaal geen vlees.
Ongezouten noten zijn altijd gezond
Eigenlijk zijn alle noten goed voor je, zolang ze maar geen zout bevatten, beweert bewegingswetenschapper en sportdiëtist Titia van der Stelt. ,,Ze hebben hele goede vetzuursamenstellingen. Het varieert per soort, maar het gaat vooral om de goede onverzadigde vetten die weer heel gunstig zijn voor je cholesterol. Ook bevatten ze wat selenium, vooral in paranoten zit het veel. Dit is goed voor je schildklier en beschermt lichaamscellen. Noten zijn als bron van selenium zeker goed als je geen vis of vlees eet.”
Ook gebrande en geroosterde noten zijn een goede keus. ,,Het is een fabel dat gebrande noten veel slechter zijn”, weet Van der Stelt. ,,Het klinkt misschien wel zo, want branden is een ander woord voor frituren, maar noten zijn zo compact en al zo vetrijk dat ze niet of nauwelijks nog vet opnemen. De samenstelling verandert er dus eigenlijk niet echt door.”
Ellen van Duijn, oprichter van foodblog Made by Ellen, voegt hier wel aan toe dat gebrande noten iets minder vitamines en mineralen bevatten. ,,Maar ook dat schijnt niet veel uit te maken. Op gebrande noten zit ook vaak veel zout en allerlei kruiden, dat maakt het ongezonder.”
Variëren in noten is goed, zegt Van Duijn. ,,Niet alleen vanwege de verschillende smaken, de samenstelling van vet en vitamines en mineralen is ook anders. Als ik geroosterde noten wil hebben, doe ik ze acht à tien minuten op 180 graden in de oven. Ik voeg geen olie, zout of andere dingen toe en de noten worden niet op al te hoge temperatuur geroosterd. Erg lekker.”
Een handje per dag is voldoende
Hoewel ze goed voor je zijn, moet je er niet te veel van nemen, omdat ze zoveel calorieën bevatten. ,,Daarom is de aanbeveling een klein handje. In de praktijk nemen we vaak een goede hand, en dan nog één en misschien nog wel één. Dan heb je alweer net zoveel calorieën binnen als een avondmaaltijd”, aldus Van der Stelt.
Notenpasta of pindakaas van 100 procent noten of 100 procent pinda telt ook mee. ,,Dit kan dus ook het kleine handje noten vervangen”, zegt Van der Stelt. Kijk wel op het etiket of er echt geen zout en suiker aan is toegevoegd. ,,En ook daarbij is het advies: smeer niet elke boterham met een laag pindakaas als je op de calorieën wilt letten.”
Voor kleine kinderen zijn noten nog niet geschikt. Ouders van Nu zette een aantal voedingsmiddelen op een rijtje die voor verstikkingsgevaar kunnen zorgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Franse plaattaart
-
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Rollade met sinaasappel-rozemarijnsaus
Door de rollade op een lage temperatuur te garen blijft deze zacht van structuur. Dat kan met een slowcooker, maar ook in de oven. -
PREMIUMKoken & Eten
Eten mislukt? Zo kun je het nog redden: ‘Ketchup is soms redder in nood’
Heb je het recept tot op de letter gevolgd, maar smaakt het resultaat niet zoals je hoopt? Geen nood, met deze tips & tricks red je je etentje alsnog. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Ruben opent groot ontbijtrestaurant in Rotterdam: ‘Mensen ontbijten steeds vaker buiten de deur’
Rotterdam -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Oreo cheesecake bars
Met deze makkelijke no-bake Oreo cheesecake bars zet je een goddelijk dessert op tafel waar je niet vanaf kan blijven. Je hebt er wat geduld voor nodig, maar het resultaat is verrukkelijk. Ook lekker als zoet tussendoortje. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.