Volledig scherm
PREMIUM
Brood heeft bij veel mensen een slecht imago. © Shutterstock

Zo gezond is ons brood: ‘Tarwe ten onterechte beschouwd als dik- en ziekmaker’

Koken & etenVoor het eerst in tien jaar eten we weer iets meer brood. In het eerste deel van 2019 aten we 3,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De rekken liggen vol met broodsoorten, maar hoe gezond zijn ze? Lector voedingstechnologie Frank Van Boxstael scheidt het kaf van het koren en diëtiste Sanne Mouha zet de gezondste broden op een rij. 

Nederlanders zijn gek op brood en het imago wordt ook weer wat beter nadat koolhydraatvrije diëten -die als erg gezond werden gezien- lang populair waren. Mogelijk is het beeld ook verbeterd door de dure campagne die de bakkerijsector afgelopen tijd hield. We eten er voor het eerst ook weer (een beetje) meer van, blijkt uit cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum: op dit moment in Nederland gemiddeld een kleine 50 kilo per jaar per persoon, zo’n vier sneetjes per dag.