Zo eten onze Olympische sporters
De Nederlandse sporters in Korea kunnen alleen maar presteren als ze goed eten. Maar wat eten ze? En wat juist niet? Want met de juiste voeding kun niet winnen, maar door slechte voeding wel verliezen, zegt sportdiëtist Sandra Buijing.
Eerste regel voor topsporters is: heel gevarieerd eten. Dus veel verschillende soorten gezond voedsel. Verder hangt het van de sport af, aldus Buijing, die bij InVorm dieetadvies geeft aan sporters en mensen met obesitas. ,,Moet je lang achter elkaar presteren, dan heb je koolhydraten nodig. Pasta of rijst. Als je langere tijd op een lagere intensiteit sport, dan kan je lichaam af met meer vetten. En gaat het bij de sport om kracht, dan gebruik je meer eiwitten.’’ Het is per sport anders, maar ook per persoon, legt Buijing uit. ,,Wat iemand lekker vindt, speelt ook mee.’’
Wat Sven, Ireen en Carlijn aten toen ze vlamden, is vooral afhankelijk van timing. De laatste grote maaltijd voor de wedstrijd is zo’n 2 à 3 uur voor de start. Dan mogen ze nog een tussendoortje, maar vlak voor de wedstrijd eten ze niet meer, aldus Buijing. ,,Je moet in je lijf wel genoeg energie hebben voor de afstand, die je bijvoorbeeld als schaatser aflegt.’’
Heel belangrijk is ook: goed herstellen. Dat doen de sporters met eiwitten en koolhydraten, dus bijvoorbeeld door kwark met fruit en muesli te eten. ,,Of pasta met vlees of vis en groenten.’’ Sporters hebben vanzelfsprekend veel meer calorieën nodig dan gewone stervelingen. ,,Ook al duurt een wedstrijd maar een paar minuten, de opwarming is al minstens 30 minuten.’’
Het grootste deel van de tijd eten sporters gezond, maar er is ook ruimte voor snackmomenten
Fastfood is niet verboden voor topsporters, vermoedt Buijing. ,,Ik verwacht dat ze ook wel fastfood eten, maar dat ze ook dat goed timen. In de weken voor de wedstrijd letten ze heel goed op hun voeding, dus dan zullen ze geen hamburgers eten. Maar als ze klaar zijn met hun wedstrijden, dan zullen ze dat waarschijnlijk wel doen. Eerst is het allemaal strak en streng, erna mogen de touwtjes wat losser. Maar de basis blijft gezond. Bij de jonge sporters, die wij begeleiden en die mogelijk in de toekomst meedoen aan grote toernooien, houden we het 80/20-principe aan. Het grootste deel van de tijd eten ze gezond, maar er is ook ruimte voor snackmomenten.’’
Gemotiveerd
Sporters zijn heel gemotiveerd om goed te eten. Ze voelen het direct aan hun lichaam als ze minder gezond hebben gegeten. ,,Het is een beetje een cliché, maar met goed eten kunnen sporters niet winnen, maar omgekeerd kunnen ze door slecht eten wel verliezen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Wat Eten We Vandaag: Fish & Chips met bierbeslag en ravigottesaus
Voor de lekkerste fish & chips gebruik je bierbeslag om de witvis in te dompelen. Welke biersoort dat is kun je mee experimenteren: bokbier in de herfst of een witbier voor de warmere dagen. -
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren. -
Keto-dieet - met veel kaas en vlees - is populair. Maar of het ook gezond is?
Het keto-dieet zit in de lift. Sinds het nieuwe jaar groeit de belangstelling voor dit dieet, waarbij de koolhydraten in maaltijden worden vervangen door vet. Dat betekent: veel room, mayonaise en kaas. Geen rijst en aardappelen, wel spek en rookworst. -
Wat Eten We Vandaag: Preistamppot met gember, kerrie en garnalen
Met stamppotten kun je eindeloos variëren: probeer eens deze variant met gember, kerrie en garnalen. Tip: gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen, want deze vallen goed uit elkaar na het koken.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
Nederlanders nieuwsgierig naar Koreaanse keuken
De Koreaanse keuken staat – zeker vanwege de Olympische Spelen in Pyeongchang – extra in de belangstelling. Koreaans eten is mede door kimchi al een tijdje hip. Ons land telt inmiddels circa twintig Koreaanse restaurants. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?