Volledig scherm
Brenda Hoff © Juliette Monteiro - LiefKleinGelukFotografie

Zo eet je drie keer door slim te koken

Wil je doordeweeks iets gezonds op tafel zetten maar heb je alleen in het weekend tijd om uitgebreid te koken? Kookboeken­schrijver Brenda Hoff maakt drie verschillende maaltijden met (deels) dezelfde ingrediënten.

Boodschappenlijst voor drie dagen: 
300 g couscous
4 kabeljauwfilets
2 uien
2 teentjes knoflook
2 rode paprika’s
4 courgettes
2 aubergines
125 g cherrytomaatjes
1 blik tomatenblokjes
1 blik gezeefde tomaten
2 tl Provençaalse kruiden
100 g rucola
olijfolie om in te bakken
extra vergine olijfolie
350 g gehakt
2 tl oregano
1 tl mosterd
1 tl suiker
300 g spaghetti
handje verse basilicum
Parmezaanse kaas
1 blikje tonijn op water
1 bol mozzarella
75 g geraspte kaas

DAG 1 Ratatouille met couscous en kabeljauw

Ingrediënten (4 personen):
300 g couscous
4 kabeljauwfilets
2 uien
2 teentjes knoflook
2 rode paprika’s
2 courgettes
2 aubergines
125 g cherrytomaatjes
1 blik tomatenblokjes
2 tl Provençaalse kruiden
100 g rucola
olijfolie om in te bakken
extra vergine olijfolie

Bereiding Fruit de gesnipperde ui in olie, met de geperste knoflook en Provençaalse kruiden. Snijd de paprika’s, courgettes en aubergines in blokjes. Voeg de paprika en courgette bij de ui.
Bak 5 minuten aan. Voeg de aubergine bij het groentemengsel. Bak die nog 5 minuten mee.
Haal de helft van de groenten uit de pan, laat afkoelen en bewaar in de koelkast voor het volgende recept. Voeg de tomatenblokjes, de gehalveerde cherrytomaatjes en 100 ml water bij de groenten.
Breng aan de kook en laat meesudderen. Verwarm olie, breng de kabeljauw op smaak met zout en peper en bak gaar. Bereid de couscous. Roer olijfolie door de couscous als het klaar is. Serveer de ratatouille met de kabeljauw, couscous en een handje rucola.

DAG 2 Snelle pastasaus

De groenten die we gister hebben klaargemaakt verwerken we vandaag in een snelle pastasaus. De pasta saus vullen we aan met gehaktballetjes. Lekker om dit te eten met spaghetti en een beetje geraspte Parmezaan.

Spaghetti met ballen
650 gram aangebakken groenten
400 ml gezeefde tomaten (1 blik)
350 gram gehakt
2 theelepels oregano
1 theelepel mosterd
1 t  eetlepeltje suiker
300 gram spaghetti
zout en peper
Parmezaanse kaas, geraspt ter garnering
handje verse basilicum, fijngesneden

Bereiding Doe de groenten met de gezeefde tomaten in een wok of hapjespan en verwarm dit. Breng op smaak met zout, peper, 1 theelepel oregano en suiker.
Meng het gehakt met zout, peper, mosterd en 1 theelepel oregano. Kneed goed door en draai hier gehaktballetjes van. Doe de gehaktballetjes bij de saus en laat dit gaar sudderen.
Bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep 6 eetlepels uit de pastasaus, laat afkoelen en bewaar dit in de koelkast voor het laatste recept.
Serveer de spaghetti met de pastasaus, garneer met geraspte Parmezaan en verse basilicum.

DAG 3: Gevulde courgette tonno (of vegetarisch)

Het derde recept van deze reeks is een feestje, courgette tonno. Een pizza tonno zonder de pizza, met courgette. Super lekker!

2 courgettes
restje tomatensaus van gister
1 blikje tonijn op water
1 bol mozzarella
75 gram geraspte extra belegen kaas

Bereiding  Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de courgettes en hol ze uit met een lepel. Snijd het vruchtvlees van de courgette fijn en roer dit samen met de uitgelekte tonijn door de tomatensaus.
Verdeel het mengsel over de courgettes. Beleg dit met stukjes mozzarella en bestrooi met geraspte kaas.
Verwarm de gevulde courgettes 30 minuten in de oven.

Te veel courgettes gekocht? Maak er een lasagne mee:

  1. Bijna niemand kent ze, maar deze tweelingzussen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    Bijna niemand kent ze, maar deze tweeling­zus­sen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    De Nederlandse tweelingzussen Raissa en Joyce de Haas (28) maken vanuit Londen furore met hun luxe en suikervrije frisdrankjes. De twee - geboren in Helmond, getogen in Antwerpen - richtten vijf jaar geleden Double Dutch Drinks op en verkochten al meer dan 10 miljoen flessen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de jonge ondernemers in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst gezet. ,,Wij waren nooit zo van het bier.’’