Zo bewaar je wijn het best
Wij Nederlanders zijn levensgenieters en daar hoort zo nu en dan een goed glas wijn bij. Maar hoe bewaar je een fles zodat de smaak het best behouden blijft: liggend of staand, in het licht of donker?
De juiste temperatuur De temperatuur van de opslagplaats is wellicht de belangrijkste factor. De juiste temperatuur zorgt er namelijk voor dat de smaak optimaal tot zijn recht komt. De ideale temperatuur om wijn te bewaren ligt tussen de 10 en 13° C. Ligt de temperatuur bij jou een tikje lager of hoger? Dan zal dat geen verschil geven in smaak. Ligt de temperatuur aanzienlijk hoger? Dan zal de wijn te snel rijpen en verliest hij aan kwaliteit. Ook niet onbelangrijk: let op voor temperatuurschommelingen. Grote schommelingen zorgen ervoor dat de druk in de fles stijgt en beschadigen de kurk. Zuurstof kan dan tussen de kurk en de fleshals binnenglippen en dit komt de smaak niet ten goede.
In de duisternis Gewoon licht is niet erg schadelijk, maar felle uv-stralen van direct zonlicht of TL-buizen kunnen een wijn wel sneller laten verouderen. Daarom kun je flessen het best bewaren in het donker.
Laat rusten Wijn heeft een hekel aan trillingen en temperatuurschommelingen en het duurt een paar dagen voor het evenwicht hersteld is van de tocht van winkel naar huis. Laat de fles dus een paar dagen rusten voor je hem opent.
Liggend of staand? Dat hangt van het type afsluiting af. Wijnflessen met een kurk moeten horizontaal worden opgeslagen. In deze liggende positie blijft de wijn in contact met de kruk, waardoor de kurk niet zal uitdrogen, afbrokkelt en in de wijn terechtkomt. Een kurk die uitdroogt zal bovendien krimpen, waardoor lucht kan binnendringen in de fles. De wijn zal door oxidatie in eerste instantie slechter gaan smaken, met uiteindelijk bederf tot gevolg.
Flessen met een draaidop of plastic kurk kunnen gewoon staand bewaard worden, omdat lucht van buitenaf onmogelijk kan binnendringen in de fles.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken&Eten
Van tomatensaus tot kruidenboter: vijf bekende recepten maar dan met minder zout
Eet je te veel zout? Je bent niet de enige: 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks te veel zout binnen. De Nierstichting lanceert vandaag een campagne om daar aandacht voor te vragen en deelt zoutbewuste recepten. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Kritiek op 'gevaarlijke' notentaps van AH
De 120 winkels van Albert Heijn waar klanten hun eigen notenmix kunnen samenstellen liggen onder vuur. Voor mensen met een allergie zijn zulke dispensers heel gevaarlijk, zeggen critici. -
Blokker experimenteert met brood en chips dankzij samenwerking met Chinese robotsupermarkt
Bij Blokker kunnen klanten vanaf morgen ook brood, chips en andere voedingsmiddelen afhalen. Dat is mogelijk door een samenwerking met de Chinese robotwinkel Ochama, een kruising tussen een afhaalsupermarkt en een warenhuis.
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Zo ben je je kater na een avondje doorzakken te slim af
Een bourgondische barbecue of vakantie in het vooruitzicht? Plan nog snel een preventieve detox in en je lichaam en geest zullen nadien veel makkelijker recupereren. -
Koken & Eten
Waarom je supermarkthummus moet laten staan en het beter zelf kunt maken
Het is morgen Internationale Hummus Dag. Hoogste tijd om de kikkererwtenspread onder de loep te nemen, want het is in de afgelopen tien jaar in rap tempo populair geworden. In iedere supermarkt zijn minstens vijf smaken te vinden.