Zina laat Nederland kennismaken met de Syrische keuken
Zina Abboud (35) woont met haar drie kinderen in Amsterdam. Ze heeft een cateringbedrijf en in april verschijnt haar kookboek Mijn Syrische keuken.
Toen voor mijn ogen een hoogzwangere vrouw werd doodgeschoten, wist ik: ik moet weg
,,Op mijn vlucht ben ik door elf landen gereisd. In elk land werd ik opgepakt, geboeid, vastgezet en met een nummer op mijn borst gefotografeerd. Als een misdadiger. Maar ik reisde naar de kinderen in Nederland. Toen ik op Amsterdam CS op een agent afstapte en me bekendmaakte als vluchteling, verwachtte ik hetzelfde. Maar déze agent reageerde vriendelijk en behulpzaam. Hij bracht me in contact met mensen die voor me zorgden. Dat was mijn eerste kennismaking met dit land. Voor het eerst in lange tijd voelde ik me veilig en vrij.
Ik woonde in het oude Aleppo, de mooiste stad van Syrië. Mijn huis... als ik mijn ogen sluit, zie ik het voor me. Zo’n woning uit de Franse koloniale tijd, met grote kamers, hoge plafonds en een bloementuin. Ik had een goede baan als salesmanager. Het ontbrak me aan niets, maar het werd steeds gevaarlijker op straat. Toen voor mijn ogen een hoogzwangere vrouw werd doodgeschoten, wist ik: ik moet weg.
Mijn ex-man zat al met de kinderen in Nederland, dus daar wilde ik heen. De reis door Europa verliep vreselijk, onmenselijk. Maar ik maakte ook mooie dingen mee. Toen ik het niet meer zag zitten en alleen nog kon huilen, verscheen als in een droom een lieve Italiaanse non die me hielp. Ik heb nog contact met haar.
Ik ben zo druk, dat ik amper tijd heb gehad om de taal goed te leren
In het asielzoekerscentrum in Ter Apel raakte ik steeds depressiever. Tot ik op een dag tegen mezelf zei: nu is het afgelopen, ik kies voor het positieve en richt me op de toekomst. Ik had geen keus, ik deed het voor mijn kinderen.
Koken kon ik altijd al goed en ik begon Syrische gerechten te maken voor vrienden. Die vertelden dat aan anderen en met hulp van al mijn lieve Nederlandse vrienden kon ik mijn eigen cateringbedrijf beginnen, Zina Kitchen. Dat bestaat twee jaar, binnenkort verschijnt mijn kookboek. Ik ben zo druk, dat ik amper tijd heb gehad om de taal goed te leren.
Ik geloof in karma: als je goed doet, krijg je dat terug. Ik heb vreselijke dingen gezien en meegemaakt, ik heb mijn mooie leven in Syrië, mijn vrienden en familie achtergelaten. Maar mijn vlucht heeft me ook veel gebracht. Ik heb een woning in Amsterdam, mijn kinderen doen het geweldig op school, ik ben een succesvol ondernemer en ben van niemand afhankelijk. In Nederland heb ik mezelf gevonden.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Stevige zwarte bonensoep met pompoen en Griekse yoghurt
Zwarte bonen zijn een bron van eiwitten en vezels. Die kun je dus gerust gebruiken als basis van een voedzame maaltijdsoep. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Wat Eten We Vandaag: Kampioentjes met gegrilde courgette, feta en walnoten
Deze belegde kampioentjes zijn ideaal voor wie met de lunch een fikse portie groenten binnen wil krijgen. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
Ron Blaauw: Vroege eters betalen minder
Fijn dat de omzet in de horeca stijgt, maar dat komt vooral doordat er meer bedrijven bij komen. De marges blijven klein. Sterrenchef Ron Blaauw, bekend om zijn innovaties, biedt nu het vroege-vork-voordeel in zijn vier Gastrobars. Tijdig aan tafel betekent korting op de rekening. -
-
-
PREMIUM
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair. -
Wat Eten We Vandaag: Appel kwarkbollen
Doordat er aan de kwarkbollen geen boter en suiker wordt toegevoegd, bevatten ze minder calorieën dan gebakjes. De kwarkbollen zijn lekker voor bij de koffie of thee, maar je kunt ze ook meenemen naar werk of school.