Zin in sushi én pannenkoek? Dan kun je in steeds meer restaurants terecht
Uit eten en dan pannenkoeken, sushi én pasta eten. En nog een frietje erbij ook? Deze variant van all you can eat is op steeds meer plaatsen in Nederland te vinden. Het aantal ‘wereldrestaurants’ is de afgelopen drie jaar gestegen en de verwachting is dat de groei doorzet.
Het is handig voor gezinnen met jonge kinderen die elke vijf seconden van hun stoel springen. Voor sportverenigingen die met een heel team op pad gaan. Voor families die een verjaardag vieren. En voor alle andere groepen mensen die kampen met uiteenlopende smaken en voorkeuren.
,,Het is veel voor weinig”, aldus Niek Timmermans van horeca-advieskantoor Van Spronsen & Partners, die de wereldrestaurants in kaart bracht. ,,En dat is voor veel mensen prettig. Bovendien liggen de restaurants vaak op een goed bereikbare plek met veel parkeerplaatsen.”
Niet zo gek dat het aantal wereldrestaurants de afgelopen drie jaar steeg van 25 naar 71. Als je de vestigingen van Van der Valk met het zogenoemde live cooking-concept meetelt – locaties waar in het weekend dit soort gemêleerde buffetten plaatsvinden – dan zijn er het zelfs meer dan 100. De groei zit in ondernemers die zo’n restaurant beginnen, wokrestaurants die een omslag maken en het assortiment flink uitbreiden en naar ketens die plannen hebben voor uitbreiding.
Vaste prijs
In wereldrestaurants vind je bij het buffet altijd wel iets wat je aanstaat: of je nou trek hebt in een Hollandse pannenkoek of meer zin hebt in Japanse sushi of Amerikaanse barbecue. Afhankelijk van de tijd die je er doorbrengt, betaal je een vaste prijs, meestal tussen de 25 en 35 euro per persoon.
,,Het is nog een klein segment als je kijkt naar het aantal restaurants", aldus Timmermans. ,,Maar als je kijkt naar de oppervlakte – de restaurants zijn tussen de 800 tot wel boven de 2000 vierkante meter groot – dan staat een wereldrestaurant gelijk aan tien à vijftien gewone restaurants.”
Er zijn overigens verschillende soorten: met een bowlingbaan erbij, eentje waar het dessert centraal staat en Chinese wokrestaurants die een andere weg in zijn geslagen. ,,Wokrestaurants zijn een beetje op hun retour”, aldus Timmermans. ,,Je ziet dat ze al friet hadden, maar dat ze de andersoortige gerechten uitbreiden. Vaak blijft de Aziatische keuken wel centraal staan bij die restaurants.”
Opvallend is de regionale spreiding. In Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn weliswaar de meeste restaurants gevestigd, maar gezien het aantal inwoners is het maar een lage dichtheid, ziet Timmermans. ,,In de noordelijke provincies vind je er relatief veel meer.”
Eten terwijl je al vol zit? Hoe dat kan, legt professor voedingsdeskundige Guido Camps uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Risotto met witte asperges en gedroogde Parmaham
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprika en mango salade
De paprika en mango worden voor deze salade kort gegrild en de walnoten worden geroosterd. Vul de salade aan met grove stukken mozzarella, blokjes avocado en een balsamico dressing en je hebt een heerlijke lunch vol gezonde vetten. -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
Wat Eten We Vandaag: Krokante Parmezaan aardappeltjes met chipolata worstjes
Toe aan een makkelijke AVG-maaltijd? Kies dat voor dit lekkere recept, waarbij de oven het meeste werk doet. De aardappeltjes worden lekker krokant vanbuiten, terwijl de binnenkant zacht blijft. Heerlijk in combinatie met de runderchipolata worstjes en broccoli. -
PREMIUMVideo
Dit is waarom we steeds dikker worden
Vijftig procent van de volwassenen is te zwaar en 14 procent heeft enige vorm van obesitas. Aan de meest ernstige vorm van zwaarlijvigheid, morbide obesitas, lijden op dit moment 100.000 mensen en dat blijft in de toekomst waarschijnlijk toenemen. Waarom we steeds dikker worden heeft volgens experts meerdere redenen.
-
Koken & eten
‘Junkfood, maar ook koek en worst zijn linke soep’
-
-
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.