Witlof en bloemkool: jongeren eten het amper meer
De drie meest verkochte groenten in Nederland zijn tomaten, uien en komkommers. Als je inzoomt op leeftijd, blijken ouderen geregeld witlof, bloemkool en spruitjes op tafel te zetten, jonge thuiskoks nauwelijks nog.
Veel liefde lijken Nederlanders voor groenten niet te koesteren, is de conclusie van culinair auteur Mari Maris als ze het lijstje ziet van de top 10 van groenten die wij Nederlanders het vaakst kopen. Onderzoeksbureau GfK zette op verzoek van deze site de meest verkochte groenten op een rijtje.
Waar is de andijvie? Dat was vroeger een geliefde groente
Tomaten (eigenlijk een vrucht maar in de groentebranche telt die als groente), uien en komkommers vormen de top 3. Paprika’s en wortels komen er direct achteraan. ,,Het lijkt of we vooral rauwkosteters zijn. Salade geldt ook als groente”, aldus Maris die groenteboerin is en kookboeken schrijft. ,,Het lijstje ziet eruit alsof groente verplicht is. Zo van: oh ja, we moeten ook nog wat met groente. Er spreekt weinig plezier uit.”
Ook bij culinair historica Lizet Kruyff zinkt de moed in de schoenen bij de top 10. De tomaten, uien en paprika’s kan ze plaatsen, dat zijn ingrediënten voor veel eenpansmaaltijden. ,,Makkelijk en niet duur. En ze worden gegeten door alle etnische groepen.”
Beide groentenexperts valt op dat de zakken wokgroenten en de zakken gemengde sla op nummer 7 en 8 staan. ,,We zijn kennelijk best lui”, signaleert Maris. ,,Ik proef ook dat het mede komt door het aanbod: dit zijn producten die makkelijk schuiven. Ik proef de handel”, zegt Kruyff. ,,Waar is de andijvie? Dat was vroeger een geliefde groente.”
Spruiten
Thuiskoks onder de 40 jaar gooien allang niet meer wekelijks bloemkool, spruiten of witlof in hun pannen, zo blijkt als je inzoomt op de cijfers. ,,Onder de 60 jaar zien we deze groenten niet terug in de top 10", aldus Norman Buysse van GfK. ,,Het zijn zogezegd de vergeten groenten van de toekomst. Er zal dus geïnnoveerd moeten worden, denk aan spruitjes in andere kleuren. En gecommuniceerd: recepten delen, uitleggen hoe je groente lekker maakt. Anders sterven deze groenten op den duur uit.”
Heel gek, zegt Kruyff, over de witlof die op nummer 4 staat bij 60-plussers, maar niet in de top 10 voorkomt van de jongere kok. ,,Die witlof, daar is iets mee. Misschien komt het door de grote zakken met vier of zes erin. Dat is te veel voor kleine huishoudens.” Het kan ook aan de vorige generatie liggen, denkt Maris. ,,Het kan de schuld zijn van ouders die de groenten niet goed hebben gekookt. Als je een groente een keer goed klaargemaakt hebt geproefd, dan denk je er heel anders over.”
Top 10 meest verkochte groenten
1. Tomaten
2. Uien
3. Komkommers
4. Paprika’s
5. Wortelen
6. Champignons
7. Roerbak-/wok-/stoofgroenten
8. Gemengde sla
9. Sperziebonen
10. Broccoli
Meest gekocht in 2020, per aantal kopende huishoudens in Nederland
Bron GfK
Top 10 meest verkochte groenten van consumenten jonger dan 40 jaar
1. Tomaten
2. Paprika’s
3. Uien
4. Komkommers
5. Wortelen
6. Roerbak-/wok-/stoofgroenten
7. Champignons
8. Gemengde sla
9. Broccoli
10. Sperziebonen
Top 10 meest verkochte groenten consumenten ouder dan 60 jaar
1. Tomaten
2. Uien
3. Wortelen
4. Witlof
5. Komkommers
6. Sperziebonen
7. Champignons
8. Bloemkool
9.Spruiten
10. Paprika’s
Kruyff rilt bij de herinnering aan kapot gekookte groenten. ,,Witlof helemaal tot pap gekookt, zo leerde je dat op de huishoudschool. Snotjeseten noem ik dat. Mijn moeder maakt het met kaas en ham. Niet te vreten, mag ik je melden.” Omdat je witlof moeilijk in een zak voorgesneden groenten kwijt kunt, wordt het minder verkocht, vermoedt ze. ,,Het wordt bruin en dan krijg je een onverkoopbaar product.”
Kruyff doet ook veel kennis op in de supermarkt. Ze bekent een fervent mandjesgluurder te zijn. ,,Ouderen kopen veel potjes. Mijn moeder was ook van de blikken en potten. Ik zie veel ouderen worteltjes, erwtjes en kapucijners in potjes kopen en tuinboontjes uit de diepvries. Makkelijk natuurlijk. Ik vraag me vaak af: wat máken mensen dan? Ik vermoed dus vaak gemengde sla en daar dan tomaat en komkommer doorheen. Ik snap het wel: als je hard hebt gewerkt en je moet de kinderen ophalen en vergaderen. Maar je kunt ook sperziebonen in de pan gooien of aardappelen koken.”
Betuttelend
We horen de hele tijd dat we meer groente en fruit moeten eten. Dat moeten is niet oké
Het kan zoveel leuker en gevarieerder, zegt Maris. ,,We horen de hele tijd dat we meer groente en fruit moeten eten. Dat moeten is niet oké. Het is zo betuttelend. Als je niet een beetje plezier in koken hebt, wordt het niks.” Als je de basisbeginselen snapt, dan kun je zoveel, mijmert ze. ,,Je hoeft met groente zo weinig te doen. Even door de pan en een beetje citroen eroverheen. Dan is het al wat.”
Een tip: ,,Proef een klein stukje rauw om te weten waar het naar smaakt, dan proef je wat het nodig heeft. Mensen vertellen weleens dat ze groenten in een pan water koken. Dan zeggen ze: het is zo saai. Ja, nogal logisch.” Je kunt groenten ook stomen, roosteren en bakken, dan smaken ze anders. ,,Of gooi de roosjes bloemkool een keer niet allemaal tegelijk in de pan, maar met tussenpozen. Dan heb je drie garingen en drie verschillende smaakjes.”
Het is alweer achttien jaar geleden dat Lizet Kruyff met gelijkgestemden Het Genootschap der Vergeten Groenten oprichtte. ,,Als ik het lijstje zo bekijk, heeft ons initiatief niet veel geholpen”, zegt ze. ,,Ik denk dat er in gezinnen veel pasta op tafel komt en dat er veel basic wordt gekookt. Veel kinderen zeggen natuurlijk ook ‘lussiknie’. Ik geef het ouders te doen. Ik snap het wel.”
Kruyff raadt thuiskoks aan om inspiratie op te doen. ,,Je hoeft niet alles zelf te bedenken.” Zelf heeft ze mazzel dat ze tweeduizend kookboeken heeft, maar ze is ook dol op nieuwe tips van Yotam Ottolenghi en Nigel Slater. Die toveren met groenten. Op de Britse site The Guardian geven ze hun tips en recepten prijs. ,,En in Nederland vind ik Vette Sletten erg goed. Die volg ik op Twitter.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier de video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lekker en winstgevend: onderzoek naar opzet lokale visketen Den Haag
Stichting Noordzeevis en de universiteit Wageningen starten een onderzoek naar de opzet van een duurzame lokale visketen voor Scheveningen en Den Haag. Het gaat om de verkoop van vissen dicht bij huis uit de Noordzee waarmee goede winst is te behalen. -
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
PREMIUM
Chef-kok Cees baalt als een stekker: ‘Het doet me pijn om zó een asperge te serveren’
Zodra het laatste stuk vuurwerk is afgestoken kijkt chef-kok Cees Timmerman van DeliCees uit Dordrecht reikhalzend uit naar aspergemaand april. Corona en het koude voorjaar zorgen er echter voor dat hij ‘het witte goud’ niet kan serveren op een manier die past bij zijn bijna-sterrenzaak. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Wat Eten We Vandaag: Fried broccolirice met Thaise saté
Zelf fried rice maken? Dit feestelijke recept bevat extra veel groenten dankzij de toevoeging van broccolirijst. De saté gemarineerd in kokosmelk en currypasta heeft een romige smaak.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMweek zonder vlees
Is het voor mannen moeilijker om hun stukje vlees links te laten liggen?
Eet jij deze week vegetarisch? Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De initiatiefnemers merken op dat vrouwen tot nu toe actiever bij de campagne betrokken lijken te zijn dan mannen. Klopt het dat mannelijk Nederland nog wel een stapje harder kan lopen wat minder vlees eten betreft?
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerpiet dijkers