Wijnschrijver: ‘Comazuipen is oliedom, maar met een glas wijn af en toe is niets mis’
Koken & EtenJournalist en schrijver Sander de Vaan schudt het ene na het andere wijnboek uit zijn mouw. Na boeken over Spanje waar hij al jarenlang woont, Duitsland en zijn eigen scheurkalender is er nu Wijnzinnig Lekker. Een bundel vol tips, feiten en weetjes over wijn.
Om meteen maar de knuppel in het hoenderhok te gooien: is wijn drinken nog wel van deze tijd?
,,Men drinkt al 8000 jaar wijn. Comazuipen is oliedom, maar er is niks mis met zo nu en dan een glas wijn (bij de maaltijd). Het leven is gevaarlijk, óók als je supergezond leeft. Een slaperige piloot, appende automobilist of omgewaaide boom – het kan zo gebeurd zijn. Iemand zei ooit: ‘Het gaat niet om het aantal jaren in je leven, maar om het leven in die jaren’. Wijn en wijnverhalen kunnen je leven nog mooier maken.”
Walsen, slurpen, snuffelen. Hoe zit het met de elitaire maniertjes bij wijn drinken?
,,Hoed je voor wijnwauwelaars! Wijn is een drank, niet meer en niet minder. Maar het kan wél nuttig zijn om de wijn te laten walsen in je glas en er eerst eens aan te ruiken voordat je een slok neemt. Neem vooral de tijd voor wijn.”
Waarom zijn sommige wijnlabels zo complex voor niet-wijnkenners?
,,Soms wordt er echt geblaat op een etiket, maar als je je op de essentie richt - dus op de wijnstreek, de druiven, het alcoholpercentage - dan kom je een heel eind. Overigens wil het oog ook wat. Een Spaanse wijn belandde ooit op het Oscar-gala omdat de cateraar gecharmeerd was van de bont beschilderde man op het label.”
Hun succes of falen hangt grotendeels af van de grillen van de natuur en daarom zijn ze vaak zo heerlijk bescheiden
Als jij een druif was, welke was je dan?
,,Pinot noir: die heeft de nodige aandacht en liefde nodig en moet zich prettig voelen in zijn omgeving. Maar zit dat goed, dan geeft hij graag door wat hij in een wijnjaar heeft meegemaakt en in de grond is tegengekomen.”
Welke wijnmaker inspireert jou het meest?
,,Vrijwel alle wijnmakers. Hun succes of falen hangt grotendeels af van de grillen van de natuur en daarom zijn ze vaak zo heerlijk bescheiden. Een paar bijzondere namen? Dr. Loosen (Riesling!), Mariano García (ex-wijnmaker van het Spaanse Vega Sicilia) en Andrea Barzagli, een ex-topvoetballer die nu wijn maakt op Sicilië.”
Verrassend. In het boek schrijf je ook dat een Nobelprijswinnaar en ex-pornoster iets met elkaar gemeen hebben. Wat is dat?
,,Alles én niets. Brian Schmidt won die prijs omdat hij ons heelal met al die sterren wist te analyseren. Natalie Oliveros was zelf een ster, maar dan in de pornowereld. Beiden raakten in de ban van wijn en staan nu in de wijngaard. Hij in Australië, zij in Toscane.”
Wat is het gekste feitje uit je boek?
,,Ik blijf de wisselwerking tussen druif en bodem krankzinnig mooi vinden. Hoe kan het dat een witte Chablis naar schelpdieren geurt, terwijl de zee 400 kilometer verderop ligt? Doordat de regio miljoenen jaren geleden aan een binnenzee lag, zit er nu een dikke laag met fossiele oesters in de grond. En druiven halen ook dat verre verleden naar boven.”
Tot slot: wat is jouw meest bizarre wijnervaring?
,,In een restaurant bestelde iemand twee tafels verderop een peperdure rode wijn. Vervolgens liet hij de ober twee ijsklontjes in zijn glas deponeren. Alsof je witte truffel boven een frietje mayo raspt – het kan, maar toch...”
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Tiramisu light
Tiramisu is het favoriete toetje van velen en met reden. Wij maken deze lichtere variant met slechts vier ingrediënten: eierkoeken, espresso, magere kwark en cacao. -
Koken & Eten
Graan is straks schaars en duur: dit zijn drie alternatieven voor je deeg
De broodprijzen gaan waarschijnlijk flink stijgen door de oorlog in Oekraïne. Dit land en Rusland zijn twee van de 'graanschuren’ van de wereld. Welke alternatieven zijn er voor graan? Twee experts geven suggesties voor broodvervangers. -
PREMIUM
Door oorlog geen kaviaar meer bij Albert Heijn: ‘Gênant om te vragen hoe het met de handel zit’
Geen kaviaar meer te koop bij Albert Heijn? Door de oorlog kan de Rotterdamse ondernemer John Simoskie die de supermarkten bevoorraadt met de delicatesse, geen producten meer leveren. Zijn kaviaar wordt gemaakt in Rusland én Oekraïne. ,,Het is gênant om aan zakenpartners te vragen hoe het nou met de handel zit, als mensen doodgaan.”
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
Koken & Eten
Waarom topkok Heston Blumenthal in huilen uitbarstte toen hij een broodje wilde eten
De Britse topkok Heston Blumenthal staat bekend om zijn bijzondere experimenten met eten, zoals unieke combinaties van ingrediënten. In zijn nieuwe boek Is dit een kookboek? legt hij uit hoe je op een oneindig aantal manieren tegen koken aan kunt kijken. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen met mindful eten. -
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken.