Welke dranken geven grootste kater: vrijwilligers lieten zich vollopen voor experiment
Koken & EtenWie een avondje gaat stappen en bier en wijn afwisselt, krijgt vaak te horen: wijn na bier is plezier en bier na wijn is venijn. Klopt deze stelling? En welke van de twee dranken levert je de stevigste kater op de dag erna? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft voor eens en altijd antwoord op die vragen.
De uitdrukking circuleert al sinds mensenheugenis. Zo heb je verschillende varianten. In het Engels zegt men ‘beer before wine and you’ll feel fine; wine before beer and you’ll feel queer’. In het Frans klinkt het zo: ‘bière sur vin est venin; vin sur bière est belle manière’.
Klopt het echt? Dat vroegen wetenschappers van de universiteiten van het Britse Cambridge en Duitse Witten/Herdecke zich ook af. Om erachter te komen of er enige waarheid achter de stelling zit, ontwierpen zij een bijzonder experiment. Daarbij bootsten ze onder strikte laboratoriumcondities een avondje stappen na.
De 90 proefpersonen, allemaal tussen de 19 en 40 jaar oud, werden onderverdeeld in drie testgroepen. Na een stevige maaltijd sloeg de eerste groep tweeëneenhalve pint Carlberg achterover, gevolgd door vier glazen Edelgräfler witte wijn uit 2015. De tweede groep deed hetzelfde, maar dronk eerst de wijn en dan pas het bier. De derde groep nuttigde tot slot alleen wijn of bier.
Als controle kwamen de deelnemers een week later nog eens terug om dit hele proces opnieuw te doen, maar dan omgekeerd
De deelnemers dronken allemaal ongeveer 1,1 promille in de vorm van bier en/of wijn en ondertussen observeerden de wetenschappers de proefpersonen en onderwierpen ze hen aan vragen als: op een schaal van 0 tot 10, hoe dronken/ziek voel jij je nu?
Op het einde van de avond gingen de deelnemers met een glas water en onder medisch toezicht slapen. De volgende dag moesten ze hun kater een score geven op basis van factoren als vermoeidheid, hoofdpijn, dorst en misselijkheid. Als controle kwamen de deelnemers een week later nog eens terug om dit hele proces opnieuw te doen, maar dan omgekeerd. De mensen die eerst bier dronken en dan wijn, dronken nu eerst wijn en dan bier.
Wanneer en waarom hebben we een kater?
Het resultaat van het onderzoek: de volkswijsheid is niet meer dan een mooi gezegde. De volgorde van de soorten drank heeft geen invloed op de hevigheid van je kater. Wijn na bier is plezier, maar bier na wijn evengoed. Waarom we wél een kater krijgen, is eerder een combinatie van de plotselinge daling van een hoog alcoholgehalte in je bloed, dehydratie, een immuunreactie en verstoringen in ons metabolisme en onze hormoonhuishouding.
Meer ‘congeneren’, meer katers
Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het type drank ook een factor is die invloed kan hebben op je kater. Zo komen er zogenoemde ‘congeneren' vrij als bijproduct tijdens het omzetten van suiker naar alcohol. Die stoffen beïnvloeden de geur en smaak van de alcoholische drank, maar lijken ook invloed te hebben op onze katers.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het consumeren van een drankje met veel congeneren een ergere kater kan veroorzaken dan een drankje waarin maar weinig van dit bijproduct zit. Rode wijn en rum bevatten een grote hoeveelheid, terwijl er in een geel biertje en witte wijn maar weinig zit. Ook andere stoffen zoals histamine, tannine, of sulfieten in wijnen kunnen een negatieve invloed hebben op een kater voor mensen die er gevoelig voor zijn. Dat laatste kan je bijvoorbeeld testen door gedroogd fruit zoals abrikozen te eten. Heb je geen hoofdpijn, dan ben je niet gevoelig voor sulfieten.
Uit het onderzoek met de proefpersonen blijkt tot slot ook dat hoé dronken je bent en hoeveel alcohol je lichaam verlaat tijdens een avondje stappen beide goede voorspellers zijn voor de intensiteit van je kater. Uiteindelijk weerlegt deze studie uit het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition de volkswijsheid, maar bevestigt het tegelijkertijd een andere: geniet, maar drink met mate.
Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam? Dat zie je in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMKoken & Eten
Luca (20) maakt van zijn liefde voor Italië een cannoli-imperium: ‘Een eigen onderneming was een wens van me’
In een loods in Heinenoord ‘fabriceert’ de 20-jarige Luca Vasseur wekelijks een kleine 20.000 cannoli. Wat dat betreft is de naam van zijn onderneming goed gekozen: I Love Cannoli. ,,De aanloop naar Valentijnsdag was een gekkenhuis. Er is zeker een pallet aan handgemaakte, typisch Siciliaanse desserts de deur uitgegaan.”Hoeksche Waard -
PREMIUMKoken & Eten
Dit is het geheim van het succes van de Keuringsdienst: 'Presentatoren zijn kampioen verbaasd kijken'
Komt het door het favoriete onderwerp van velen: eten? Schuilt het geheim in die subtiel opgetrokken wenkbrauw van Ersin Kiris? Of is de montage gewoon ijzersterk? De kwaliteit van Keuringsdienst van Waarde lijkt na negentien jaar alleen maar te groeien.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Stevige zwarte bonensoep met pompoen en Griekse yoghurt
Zwarte bonen zijn een bron van eiwitten en vezels. Die kun je dus gerust gebruiken als basis van een voedzame maaltijdsoep. -
Video
Zo vaak moet je je koelkast schoonmaken om voedselvergiftiging te voorkomen
Een goede indeling van je koelkast biedt overzicht. En het kan ook nog helpen om voedselvergiftiging te voorkomen. Waar moet je op letten? En wat is eigenlijk de juiste koelkasttemperatuur? Twee experts geven antwoord.