We dénken vooral dat we genoeg groente eten
Nederlanders overschatten schromelijk hoeveel groente ze dagelijks eten. In een enquête onder 1.029 respondenten gaf 80 procent aan dagelijks voldoende groente binnen te krijgen, terwijl de helft niet tot de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram komt.
Het viel op dat vooral in gezinnen met jonge kinderen te weinig groente op tafel kwam. De helft van de ondervraagden kwam tot minimaal vijf opscheplepels die het Voedingscentrum adviseert. Zorgwekkend? Wellicht, al komt de informatie niet helemáál uit onverdachte hoek. Het werd uitgevoerd door een producent dat gespecialiseerd is in ingevroren slowjuices, Frecious.
Volgens een woordvoerder van dat bedrijf overschatten mensen kennelijk hun dagelijkse groenteconsumptie. Vooral gezinnen met kinderen tot 12 jaar scoren relatief slecht. Rond de 70 procent denkt genoeg groente te eten, terwijl in werkelijkheid maar rond de 40 procent daadwerkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid kwam. Het komt door tijdgebrek en gemakzucht, meldt de voedselproducent, die biologische groenten zodanig verpulvert dat er zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden blijven.
Tussendoortje
Het Voedingscentrum geeft als tip om groenten over de dag te verspreiden: kerstomaatjes als tussendoortje, plakjes komkommer op de boterham met kaas en champignons door de omelet. Omdat elke groente een unieke combinatie van vitaminen, mineralen en vezels biedt, is variatie belangrijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Flammkuchen met schelvis
-
Wat Eten We Vandaag: Griekse quesadilla’s met muntyoghurt
Quesadilla’s zijn een populair gerecht uit de Mexicaanse keuken. De quesadilla’s in dit gerecht geven we een Grieks tintje door de Kalamata olijven en feta. Een heerlijke variatie. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Deze groenten kosten nu een prikkie
Wie over een klein budget voor de maaltijd beschikt of gewoonweg graag goedkoop eet, die kan deze maand veel groenten voor weinig kopen. Andijvie, boerenkool en pompoen zijn enkele van de seizoensgroenten die ruim verkrijgbaar zijn in de supermarkten en de groentewinkels.
-
Meer groente en fruit eten? Met deze 13 trucs lukt het wel
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Churros met chocoladesaus
Churros: de Spaanse lekkernij met kaneelachtige geur. De zoetige snacks zijn enigszins vergelijkbaar met donuts. We bestrooien de churros met kaneelsuiker en traditioneel serveer je ze met chocoladesaus. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.