Wat is gezonder, vis of schaaldieren?
Koken & etenHet is gezond om minimaal een keer per week vis te eten. Over het algemeen bevat vis namelijk veel proteïne en omega-3 vetzuren en deze zijn goed voor je lichaam. Geldt dit ook voor schaaldieren? Harvard Medical Journal legde de opties naast elkaar.
Over het algemeen bevat vis, zoals zalm, veel meer omega-3 vetzuren dan schelpdieren. Deze vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en daarom zijn schaaldieren wat betreft de inname van omega-3 vetzuren geen goed alternatief voor vis. Vissen met een hoog omega-3 gehalte zijn bijvoorbeeld zalm, haring en makreel, aldus Harvard Medical School , die erop wijst dat er wel degelijk verschillen zijn tussen vis en schaaldieren.
Schaal- en weekdieren zijn een uitstekende leverancier van proteïne, vooral mosselen, kreeft en octopus. Wie in een keer veel proteïne binnen wil krijgen, kan het beste octopus kiezen. Wat betreft calorieën schelen schaaldieren en vis niet zoveel, met uitzondering van gefrituurde producten.
Oesters en kreeft
Vis leent zich verder uitstekend om cholesterolwaardes te verlagen en ook schaal- en weekdieren kunnen hieraan bijdragen. Mossels, oesters en kreeft zijn ook goed, terwijl garnalen en gefrituurde calamari de cholesterol juist kunnen verhogen. Daarnaast bevat vis veel vitamines en mineralen. Denk hierbij aan vitamine A, D en B12.
Alles bij elkaar opgeteld is vis dus de betere keuze, maar schaal- en weekdieren zijn een uitstekend alternatief om mee af te wisselen. Net als bij vis is het belangrijkste goed geprepareerde en verse ingrediënten te gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Versspeciaalzaken hebben het moeilijk, maar de visboer niet
Versspeciaalzaken hebben het lastig. Alleen het aantal visspeciaalzaken stijgt al jaren. ,,Het lukt de supermarkt niet om verse vis te leveren.’’ -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste?
-
Is sushi slecht voor je?
Sushi is ongekend populair; Nederland telde vorig jaar 305 sushi-restaurants. Onlangs dook het bericht op van een Amerikaanse sushiliefhebber, die een lintworm van 1,65 meter bleek te hebben. Hij moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Een incident, of is sushi slecht voor je gezondheid? -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.