Warmgerookte citroen-peper zalm
Makkelijker, simpeler en lekkerder dan deze warmgerookte citroen-peperzalm wordt barbecueën gewoon niet. Slechts twee ingrediënten, een goede dosis rookhout en een uurtje geduld is alles wat je nodig hebt om een bijzonder verrassend eindresultaat op tafel te zetten waar nog lang over wordt nagepraat.
Ingrediënten (4 personen):
- 1 zalmzijde met vel van circa 1 kilo
- 2 el grofgemalen zwarte peper
- Fijngehakte zest van 2 citroenen
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
Garnering:
- 2 citroenen, in plakjes gesneden en kort gegrild
- 4 takjes tijm, blaadjes gerist
Benodigdheden:
- 2 handjes geweekte rookhoutsnippers van beuk, berken of eiken (indien je gaat barbecueën)
- 2 grote spatels
Bereidingswijze (voorbereiding 5 minuten, bereiding circa 40 minuten):
- Bereid een grote barbecue met deksel voor op indirect grillen met een temperatuur van circa 90 °C of stel je oven in op convectiewarmte en 90 °C.
- Strooi de geweekte rookhoutsnippers op de kolen en plaats de hele zalm met de velzijde op het rooster.
- Besprenkel royaal met de zwarte peper, citroenzest, knoflook-, en uienpoeder en sluit de deksel.
- Gaar de zalm in circa 40 minuten totdat hij stevig aanvoelt en bij het indrukken met een duim de segmenten loskomen.
- Gaar hem niet te ver door want dan wordt hij droog en krijg je witte eiwitdruppels bovenop de zalm.
- Plaats voorzichtig twee grote spatels onder de zalm en verplaats de zalm van de barbecue of het ovenrek naar een serveerplank.
- Garneer met de gegrilde citroenschijfjes en geplukte tijmblaadjes.
Serveren:
- Serveer met ovengeroosterde aardappels en winterse groenten.
- Overgebleven zalm is nog drie dagen heerlijk te verwerken in zelfgemaakte zalmsalade of rilettes.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo herken je ‘foute’ eitjes uit de Oekraïense legbatterij: ‘Kijk op het etiket’
Kijk goed op het etiket van koekjes en mayonaise om te voorkomen dat je ongemerkt ‘foute’ eieren eet. Daarvoor waarschuwen Milieu Centraal en de Dierenbescherming, nu duidelijk is geworden dat op grote schaal eieren uit Oekraïense legbatterijen in de Europese Unie belanden. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren. -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip Marsala
Kip Marsala of ‘pollo al Marsala’ is een Italiaans kipgerecht met romige saus. De saus wordt gemaakt met volle slagroom, champignons en Marsala wijn. Die laatste wordt geproduceerd op Sicilië. -
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop.