Wakker Dier: Dit is het meest verhullende woord van gruwelijkheden in de visindustrie
Koken & EtenDierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft het woord ‘strippen’ gekozen als ‘eufemisme van het afgelopen jaar’. Het gaat om het opensnijden van levende vis in de visindustrie. Met de verkiezing wil Wakker Dier helderheid scheppen over ‘mooie praatjes’ in de dierensector.
Voor de jaarlijkse verkiezing van het meest verhullende woord waren meer termen in de race. Naast strippen, dat als winnaar uit de bus kwam, waren dat couperen, bedwelmingsruimte, scharrelei en uitval. Ruim 12.000 mensen hebben volgens de organisatie hun stem uitgebracht. Vicevoorzitter Anne Hilhorst laat weten dat ‘deze woorden geen recht doen aan het lijden dat erachter schuilgaat’.
Strippen = opensnijden
‘Strippen’ houdt volgens Wakker Dier vaak in dat vissen levend en zonder verdoving opengesneden worden om de organen en het bloed te verwijderen. Hilhorst wijst erop dat allang vaststaat dat vissen pijn kunnen voelen. Dat we nog altijd zo met vis omgaan is volgens haar ‘domweg barbaars’.
Couperen = afbranden en bedwelmen = vergassen
Op nummer twee en drie staan de termen couperen en bedwelmen. Couperen houdt in dat jaarlijks miljoenen varkensstaartjes afgebrand worden, aldus de dierenorganisatie. Aan het eind van hun leven worden deze dieren vaak afgevoerd naar de ‘bedwelmingsruimte’ van een slachterij. De varkens worden daar verdoofd met bijtend CO2-gas, zo meldt Wakker Dier, waardoor ze hun laatste minuten doorbrengen in pijn en paniek.
Scharrelei = schuurei
De term ‘scharrelei’ eindigde op plek vier in de ranglijst. Die naam roept een romantisch beeld op van kippen die rondscharrelen op het erf, maar scharrelkippen komen helemaal niet buiten. En dat is een kwestie van de waarheid verhullen, aldus Hilhorst, die stelt dat de term scharrelei de zaken mooier voorstelt dan ze zijn. In het Engels heet dit soort eieren barn eggs, oftewel schuureieren. Dat zou ook best de Nederlandse naam kunnen worden, vindt Wakker Dier.
Uitval = sterfte
Op de vijfde plaats komt de term ‘uitval’. Dit woord is de normale naam voor sterfte in de stal. Die term doet geen recht aan de harde realiteit, aldus de organisatoren van de verkiezing. Het gaat om dieren die doodgaan door zwakte, ziekte of uitdroging. ‘Vaak met veel pijn en zonder enige medische hulp', aldus Hilhorst.
De verkiezing is in het leven geroepen om het beestje bij de naam te noemen. In 2020 won de term ‘ruimen’ de eufemismeverkiezing. Bij ruimen worden dieren gedood na de uitbraak van een dierziekte zoals bijvoorbeeld vogelgriep.
Het meest omstreden woord van het jaar daarvoor was kraambox. Wat dat is zie je hieronder in de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bert brouwt het lekkerste bier van Nederland: 'Er zijn nog dingen die beter kunnen'
Bierliefhebbers hebben deze week een goed biertje om te proeven: blond bier De Weldoener van brouwerij Maallust. Het bier van brouwer Bert Calkhoven kreeg gisteren de titel ‘Beste Bier van Nederland’ tijdens de Dutch Beer Challenge. -
Koken & Eten
Feit of fabel: zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?
Bij de start van het nieuwe jaar maken veel mensen goede voornemens, en voor velen daarvan hoort gezond eten – en meer groenten eten – daarbij. Groenten uit de diepvries zijn een handige oplossing. Zijn die wel even gezond als verse? -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
PREMIUMKoken & Eten
Willem-Alexander stond in rij bij restaurant van Willibrord: ‘Bekend of niet, iedereen wachtte aan de bar’
Met zijn bistrot creëerde Willibrord Hosman (79) een ware revolutie. Menig regiogenoot maakte hier voor het eerst kennis met de Franse keuken. En de ideeën voor nieuwe projecten bleven komen. Tot aan zijn overlijden was de bekende oud-restauranthouder en wijnhandelaar een pionier. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Wat Eten We Vandaag: Noedels uit de oven
Woknoedels zijn op verschillende manieren te bereiden. Volgens dit recept mogen de noedels na het koken nog eens de oven in. Het leuke aan noedels is dat je gemakkelijk allerlei voorradige ingrediënten kunt toevoegen. Denk aan kool, paprika, taugé of tofu en kip. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.