Waarom whisky een beter rendement heeft dan goud en olie
Koken & EtenWhisky rendeert op de wereldmarkt beter dan olie en goud. Ruben Wolvekamp (31) van het whiskymerk Vink wil best een graantje meepikken.
Waarom is whisky zoveel waard eigenlijk?
,,De vraag is groter dan het aanbod. Daar komt bij dat er tijd en dus geld nodig is om whisky te laten rijpen. Hoe langer in het vat, hoe ouder, hoe duurder. Er zijn speciale whiskyedities die op veilingen tonnen opbrengen en van verzamelaar naar verzamelaar gaan.”
Wilt u die kant ook op met uw Vink-whisky?
,,Een beetje. De investering zit ’m in de vaten, die je twee, drie jaar moet wegleggen. Daarom hebben we certificaten uitgegeven. Daarmee teken je in op een whisky, en als ie klaar is koop je de fles met korting. We willen gaan werken met bijvoorbeeld amarone-, rum- en biervaten.”
Hoe kwam u erbij om whisky te gaan maken?
,,We maakten al een jenever, Kever, en in dezelfde distilleerderij hebben we een jaar of zeven geleden een vat moutwijn neergelegd. Toen maar wachten. Dat is onze Triple Wood geworden, gelagerd op bordeauxvaten, daarna bourbon, dan weer bordeaux.”
Waarom heet uw whisky Vink, dat klinkt toch heel anders dan Lagavulin of Macallan?
,,Een vink is een diertje, net als een kever, en je kunt er woordgrapjes mee maken: vink leuk, vink lekker, vink een goed idee. Daarbij hebben we het zelf verzonnen, sommige bedrijven betalen tienduizenden euro’s om een naam te laten verzinnen.”
Als ik u vraag: wit of bruin, wat bent u dan?
,,Ik vind ze allebei wel lekker. Jonge jenever is in Nederland nog altijd de meest gedronken sterke drank, al loopt dat wel hard terug. Whisky onderscheidt zich meer, en laat zich bijvoorbeeld combineren met verschillende kazen.”
Sommige whiskysoorten zijn bij introductie al snel uitverkocht. Vooral een Japans merk is zeer populair bij de liefhebbers. Daarover lees je in dit artikel. ,,Dat er zo’n run op is gekomen, is bijna niet te bevatten”, zegt expert Maurice van Vliet.
Wie wil gaan beleggen in whisky, doet er goed aan om de waarschuwingslijst van de AFM te bekijken voor over te gaan tot een financiële beslissing.
In Sassenheim kan een geselecteerd gezelschap beroemde flessen whisky bewonderen. Scotch Whisky International wist een whiskycollectie, beschouwd als 's werelds beroemdste in zijn soort, in 2015 in zijn bezit te krijgen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Krokante Parmezaan aardappeltjes met chipolata worstjes
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Deze groenten kun je beter niet invriezen (en nog 13 tips om je vriezer slim te gebruiken)
Hoe zorg je ervoor dat de diepvries jouw beste vriend wordt in drukke tijden? Joke Michiel, gastvrouw en sommelier in sterrenrestaurant Souvenir in Gent, deelt haar tips. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Wat Eten We Vandaag: Heekfilet met knoflook-citroendressing en little gem
Heb je wel eens gehoord van heekfilet? Het is een zachte, smaakvolle witvis die je voor veel recepten kunt gebruiken. Serveer met pastinaakpuree, een zelfgemaakte knoflook-citroendressing en knapperige little gem.
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde asperges met burrata en amandel-knoflookkruim
-
-
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Koken & Weten
Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is er een dieet dat alzheimer kan voorkomen?