Waarom we zo dol zijn op toast met avocado
Stel, je gaat brunchen komend weekend. Op het menu staat allerlei lekkers: van american pancakes met bosbessen tot een spiegelei met spek, ovenverse granola met yoghurt en rode vruchten én toast met avocado. De kans is groot dat jij - net zoals vele andere mensen - voor de zoveelste keer dat laatste bestelt. Daar blijkt een logische verklaring voor te zijn.
Blijkbaar kan ons brein maar geen genoeg krijgen van de combinatie van koolhydraten en vet. Dat beweert Dana Small, een onderzoeker aan de universiteit van Yale die 206 vrijwilligers heeft bestudeerd en haar bevindingen heeft neergepend in het vakblad Cell Metabolism.
Foto's van het brein
Small liet alle proefpersonen een uitgebreid menu bekijken. Ze moesten kiezen hoeveel ze zouden uitgeven aan verschillende snacks, zoals kaasblokjes (vet), brood/desserts (koolhydraatbommetjes, dus) of avocadotoast /pizza (een combinatie van de twee). Ondertussen nam een MRI-scanner ook foto's van het brein van de deelnemers.
Voedselorgasme
De mensen wilden het meeste geld spenderen aan de combo van koolhydraten en vet. En dat is niet alleen omdat ze misschien meer op hun bord krijgen. Bij het zien van pizza, toast met avocado en gelijkaardige maaltijden, is er plots veel activiteit in het beloningssysteem van de hersenen. Dit verklaart meteen waarom veel mensen een klein food-orgasme krijgen bij het zien van de groene vrucht.
Maar waar komt deze reactie in onze hersenpan vandaan? Daarvoor verwijst Small naar het dieet van onze voorouders. Zij leefden vooral van planten en rauw vlees. In vergelijking zijn we tot in de afgrond verwend op het gebied van voeding. ,,Thuis, op restaurant en in de supermarkt vinden we heel gemakkelijk combinaties van voedingsstoffen die vroeger niet mogelijk waren'', reageert de wetenschapster.
Daarom is ons brein volgens haar nog steeds in extase als we een pizza, toast met avocado of andere gelijkaardige lekkernijen voorgeschoteld krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
McDonald's stopt met plastic rietjes
McDonald's wil volgend jaar in alle Nederlandse vestigingen plastic rietjes bij dranken gaan vervangen. Wat de fastfoodketen ervoor in de plaats gaat gebruiken, is nog niet bekend. -
PREMIUMKoken & Eten
Bubble tea populair bij jongeren: ‘Doet het goed op sociale media’
Bubblethee is een drankje van de toekomst als we de trendwatchers mogen geloven. Wat zit er in en welke smaak is populair? Deze experts weten er het fijne van. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat. -
Koken & Eten
Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Niets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen? -
Zo kom je makkelijk aan je 250 gram groenten per dag
Gemiddeld eten Nederlanders zo'n 127 gram groente per dag, terwijl de dagelijkse geadviseerde hoeveelheid het dubbele daarvan is. Voor wie moeite heeft voldoende groente binnen te krijgen, zijn er veel trucjes. De zes makkelijkste vind je hier.