Waarom veel supermarkten momenteel geen broccoli hebben
Voor wie het nog niet had gemerkt: in veel supermarkten in Nederland is broccoli al een tijdje niet of nauwelijks verkrijgbaar. De oorzaak daarvan blijkt in de weersomstandigheden van de afgelopen weken te liggen.
Delen per e-mail
,,De broccoli is op”, kregen klanten van AH- en Lidl-vestigingen in de Rotterdamse wijken Crooswijk en Kralingen de afgelopen dagen als antwoord op hun vraag waar ze de verse groene stronken konden vinden. Gisteravond was de groente nog altijd niet te vinden in de schappen.
Navraag leert dat het tekort niet plaatselijk of regionaal is, maar landelijk. ,,Met name in week 28 (8-15 juli) hadden we beschikbaarheidsproblemen’’, bevestigt woordvoerder Pauline van den Brandhof van Albert Heijn. ,,Sinds deze week is de beschikbaarheid weer aan het verbeteren en leveren wij steeds meer aan winkels uit.’’
Versneden
Het tekort aan broccoli is volgens haar veroorzaakt door een bijzonder regenachtige periode in juni, gevolgd door extreem warm weer aan het eind van de maand. ,,Daardoor groeide er geen of een stuk minder broccoli en was die niet verkrijgbaar. De broccoli die er wél was, gebruikten we voor groentegemak (producten waar gesneden broccoli in zit).’’
Broccoli gedijt niet goed bij schommelingen in vocht en temperatuur, leert de website van Groei&Bloei. Niet zo gek dat de groente het lastig had na het buitengewoon natte begin van de maand juni, en de daaropvolgende uitzonderlijke hitte.
Het probleem was volgens Van den Brandhof zichtbaar in de gehele Nederlandse markt. Supermarktketen Lidl reageert verbaasd, bij monde van Felicity Nieman: ,,Wij hebben geen leveringsproblemen met broccoli.” Waarom in Rotterdam dan de schappen leeg waren? ,,De conclusie is dat de broccoli op was en blijkbaar een populaire groente is.”
Als broccoli straks weer lekker volop verkrijgbaar is, kun je er onder meer dit heerlijke recept mee maken.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pistache-meringuetaart met frambozen
Pistache en frambozen: niet alleen de kleuren zijn helemaal kerst, de smaken zijn voor elkaar gemaakt. Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar. In een woord: wow! -
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’ -
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. -
PREMIUM
Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’
Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan. -
De Meilandjes hebben vanaf vandaag een eigen wijncollectie
De familie Meiland kan vanaf vandaag officieel nippen van haar eigen wijn. De populaire televisiesterren hebben hun eigen druivennat La famille Meiland gelanceerd. -
Koken & Eten Klaar voor Heel Holland Bakt? Test hier je kennis
Komende zondag komt de eerste aflevering van het zevende seizoen van Heel Holland Bakt eindelijk weer op tv. Ben jij goed voorbereid? Doe de test en maak kans op een bijzonder diner.