Waarom je noten en zaden veel moet afwisselen in je maaltijden
Da's handigIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker en leuker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: wat noten en zaden aan je gerechten kunnen toevoegen.
Ramon Beuk is fan van noten. ,,Afgelopen zaterdag schreef ik in mijn rubriek Komt een kok bij de dokter op deze site dat noten en zaden cholesterolverlagend werken en hart- en vaatziekten helpen indammen. Een dagelijks klein handje noten en zaden is goed voor de gezondheid dus een aanrader.”
Vandaag wil Beuk laten zien hoe je op een handige manier meer met noten en zaden kunt doen. In zijn boek Wayooh! geeft hij meer details. Met dit boek wil hij eten koken voor iedereen toegankelijker en begrijpelijker te maken. ,,Naast dat noten gezond zijn, geven ze je een langer verzadigd gevoel. Daardoor heb je dus minder snel honger en zul je over het algemeen ook minder eten. Dus zijn ze ook nog eens super vriendelijk voor ons gewicht.”
Noten bestaan voornamelijk uit vet, en dan vooral uit de goede, onverzadigde ‘omega-3-vetzuren’. ,,Die heb je nodig in je dagelijkse voeding. Het is belangrijk dat je juist deze gezonde vetten binnen krijgt.” Naast gezonde vetten bevatten noten veel eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen zoals calcium en magnesium, kalium en zink, ijzer en vitamine E. ,,Vooral voor vegetariërs zijn ze een aanrader omdat ze in combinatie met peulen melk en eieren een perfecte vleesvervanger zijn.”
Om gezondheidsredenen is het aan te raden veel af te wisselen tussen de diverse noot- en zaadsoorten, aldus Beuk. Elke noot en elke zaad heeft zijn eigen eigenschappen en bevat elk andere vitaminen en mineralen. Dan wel ongebrand en zonder extra smaakversterkers. ,,Maar als liefhebber van ‘smaak’ gaat mijn voorkeur toch uit naar gebrande of geroosterde noten en zaden. Hierbij komen mooie aroma’s vrij en krijgen noten en zaden een bijzonder eigen karakter wat niet met ongebrand te vergelijken is. Ik ben dan wel voorstander van zelf roosteren of branden en extra smaak geven. Dan eet je namelijk wat je zelf toevoegt om de smaak te optimaliseren.”
Wil je meer smaak geven aan gerechten door toevoeging van noten en zaden, rooster ze dan eerst. Hoe? Bekijk de video voor wat handige tips.
Nadeel voor de liefhebbers van gezond is dat er minder vitamines en mineralen achter blijven na het roosteren dan bij de ongebrande rauwe varianten. Maar dat maakt geroosterd noten en zaden nu ook weer niet ongezond volgens de kok. ,,Koop geen bewerkte noten in mooie en opvallende verpakkingen. Die zijn meestal onnodig duurder omdat simpelweg de verpakking en elke handelingen of bewerking geld kost. En die bewerkingen kun je het beste zelf toepassen.”
Om aan je dagelijkse doses noten te komen laat je ze simpelweg elk moment van de dag in je maaltijd terugkomen, vindt Beuk. ,,Hak ze fijn en strooi ze over ontbijt, salades en soepen tussen de middag, en natuurlijk over je avondmaal. Zelf ben ik fan van walnoten hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten en amandelen. Qua zaden is het altijd smakelijk koken met zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad. En natuurlijk zijn er nog de populaire chiazaad en lijnzaad. Eet ze voor de gezondheid rauw.”
Meer handige tips van Ramon Beuk over koken, vind je hieronder. In het boek Wayooh! deelt Beuk nog meer kennis en trucs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Komt een kok bij de dokter
Om van dat buikje af te komen heb je drie dingen nodig: rust, beweging en de juiste voeding
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Deze week: eten voor een strakke buik. -
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry.
-
PREMIUM
‘Mijn oma maakt de lekkerste...’: Hollandse prak weer populair
Wie gehaktballen, aardappelpuree of stamppot zegt, denkt meteen terug aan grootmoeders keuken. Oma’s maken immers de lekkerste Hollandse kost. En recepten van die ouderwetse prakkies zijn weer enorm populair. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste?