Waarom je eten beter smaakt op een wit bord
Over smaak valt niet te twisten. Zo luidt het gezegde, maar onderzoeken tonen aan dat er meerdere factoren zijn die invloed hebben op je smaakbeleving.
Je bestek: Wetenschappers concludeerden dat yoghurt als voller en duurder werd ervaren wanneer het met een lichtere plastic lepel werd gegeten in vergelijking met kunstmatig gewogen lepels. Hiernaast is ook de grootte van je bestek van invloed op je smaakbeleving, maar dit heeft te maken met het verwachtingspatroon. Kleine lepels worden namelijk vooral gebruikt voor desserts en dus kan een verwachting zijn dat het eten met een kleine lepel zoeter zou zijn dan eten van een grote eetlepel. Deze wordt namelijk vooral gebruikt voor hartige gerechten, zoals soep.
De muziek waar je naar luistert: Onderzoek uit 2011 wees uit dat muziek impact heeft op ons vermogen om de smaak van eten en drinken waar te nemen. De onderzoekers ontdekten dat zoete en zoute smaken minder intens waren als er luidere muziek werd afgespeeld.
Het taalgebruik op de menu-kaart: De menukaart is van invloed op de smaak, maar ook hoeveel een gerecht besteld wordt. Voor een studie werd een gerecht omschreven als een 'sappige Italiaanse filet' in plaats van de gebruikelijke 'filet'. Dit resulteerde in een stijging van 28 procent in verkoop. Hiernaast werd de 'sappige Italiaanse filet' ook als smakelijker beoordeeld, hoewel het recept hetzelfde was.
De kleur van je bord: Deelnemers van een Spaanse studie gaven namelijk aan dat aardbeienmousse op een witte bord als meer smaakvol en zoet werd beoordeeld dan aardbeimousse op een zwarte bord.
De kleur van je bord heeft niet alleen een effect op je smaak, maar ook op je eetgewoonten. Wil je afvallen? Dan doe je er goed aan om je eten te presenteren op een rood bord en je drinken in een rood flesje. Een studie uit 2012 stelde namelijk vast dat de kleur rood de consumptie van snacks en frisdranken vermindert.
De kleur van je eten: De kleur is van invloed op de smaak, zo ondervonden ook 54 wijnproevers. Zij werden namelijk in de luren gelegd tijdens de jaarlijkse Amorim Academy in Bordeaux, waar rode wijnen worden beoordeeld door wijnproevers. Voor zijn proefschrift deed de Fransman Brochet ook mee. Zijn rode wijn was eigenlijk een witte wijn die kunstmatig rood was gemaakt met een geurloze kleurstof. De wijn werd beoordeeld en beschreven als een rode wijn door het panel. Hij concludeerde dat de visuele eigenschappen onze smaak- en reukzintuigen omzeilen.
Verpakking. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit lieten zien dat felgekleurde verpakkingen aantrekkelijker worden gezien dan fletsere kleuren. Als een magere rookworst uit een felrood zakje lekkerder smaakt dan een vettere, dan kunnen producenten gemakkelijker hun gezondere producten verkopen, is de gedachte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
'Maak artisjok lekkerder met genotverhogende dressing'
De artisjok is een groente die zich goed leent voor beeldspraak. Opmerkelijk dat wij Nederlanders dat niet doorhebben. De Fransen snappen het wél. -
Koken & Eten
Moederdag: met deze feestelijke plank is mama verwennen een makkie straks
Op zondag 8 mei is het Moederdag: de dag om alle moeders en andere lieve vrouwen in je leven in het zonnetje te zetten. Met deze recepten van Eatertainment gaat dat zeker lukken. De hartig gevulde croissants, yoghurt smoothies, brownie-mugcakes en gevouwen pannenkoeken kunnen kinderen makkelijk zelf maken. -
Alleen maar fruit eten is desastreus: 'Begin er niet aan'
Niets anders dan fruit eten is desastreus. Deskundigen raden met klem af om het voorbeeld van de Vlaamse Simon Beun (26) en de Poolse Tina Stoklosa (39) te volgen. Het koppel eet al drie jaar lang kilo’s bananen, meloenen en alle andere soorten vruchten. ,,Daar leef je niet lang op.” -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Koken & Eten
Waarom je supermarkthummus moet laten staan en het beter zelf kunt maken
Het is morgen Internationale Hummus Dag. Hoogste tijd om de kikkererwtenspread onder de loep te nemen, want het is in de afgelopen tien jaar in rap tempo populair geworden. In iedere supermarkt zijn minstens vijf smaken te vinden. -
PREMIUMKoken & Eten
Wil je afvallen en heb je honger? ‘Soms fopt je lichaam je’
Een dieet werkt niet, weet diëtiste Marie-José Torenvliet uit ervaring. Ter gelegenheid van Anti- Dieetdag morgen vertelt ze wat beter werkt: signalen opvangen van je lichaam.