Waarom het vreemd is om te stunten met varkenshaas: ‘Een varken heeft er maar twee’
Beter EtenIn de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Natuurlijk willen slagers méér vlees verkopen, maar wel van minder dieren. Dat betekent: van kop tot staart.
In een tijd waarin het vooral gaat over minder vlees eten, komen Gertjan Kiers en Inge van der Helm met een boek over het varken. Van kop tot staart, bijna 300 pagina’s schoon aan de haak. Kiers is slager en Van der Helm is culinair journalist.
Natuurlijk wil slager Kiers meer vlees verkopen. Maar wel met de nuance: meer van het hele dier. Dat lijkt tegenstrijdig te klinken, net zoals de Nederlandse vleesconsumptie. Nederlanders willen minder vlees eten. Toch zijn we volgens Wageningen University & Research na een jarenlange daling juist weer iets meer gaan eten: gemiddeld 76 kilo per jaar.
Milieu, dierenwelzijn en herkomst spelen bij vlees een steeds grotere rol, ziet Kiers. ,,Maar het gros grijpt nog steeds naar de luxe delen en gemaksproducten.” De kwaliteit in de meeste supermarkten is volgens Van der Helm goed, wel is het aanbod beperkt. ,,Supermarkten bieden aan waarvan ze denken dat de consument het wil.”
Dus liggen er in de schappen vooral filets, worsten en karbonades. Het hoogtepunt is de varkenshaas. De varkenshaas dankt zijn populariteit aan het feit dat het een spier is die het varken niet veel gebruikt, waardoor het vlees mager en mals is. Er is ook een nadeel, weet Erik Waagmeester van slagerij De Wit, een van de weinige slagers in Nederland die nog zelf uitbeent. ,,Een varken heeft maar twee varkenshazen.”
Elk extra varken levert zo’n 60 kilo varkensvlees op
Blikken hondenvoer
We kunnen en moeten dus niet alleen maar die schaarse varkenshaas eten. Dat supermarkten varkenshaas in de aanbieding doen is dus vreemd, zeggen Van der Helm en Waagmeester. Als er meer worden verkocht, moeten er veel extra varkens naar de slachtbank. Dat lijkt een waarheid als een koe, het punt is: voor elke twee verkochte varkenshazen wordt één varken geslacht. Wat gebeurt er met de rest van het varken?
,,Elk extra varken levert zo’n 60 kilo varkensvlees op”, weet Waagmeester. ,,Tegenover elke varkenshaas staan 25 speklapjes en ruim 30 koteletten.” Een derde van het varken is niet geschikt om op te eten. Van beenderen wordt fotopapier, behang en lijm gemaakt.
En van varkenshaar worden borstels en verfkwasten gemaakt. Als we allemaal varkenshaas eten, blijft er heel veel over om gehakt van te draaien, worstjes mee te vullen, blikken hondenvoer mee te vullen en kwasten van te maken.
Vraag ernaar. Ik wil de slagers gewoon gek maken
Daarom komen Van der Helm en Kiers met een ode aan het varken: van kop tot staart. ,,Vroeger deden we niet anders én het is de toekomst”, zegt culinair schrijver Van der Helm. De herontdekker van de kop-tot-staart-gedachte is de Britse chef Fergus Henderson. In 1995 opende hij in Londen het tot op de dag van vandaag succesvolle restaurant St. John. In zijn laatste kookboek schuwt hij orgaanvlees niet: niertjes, geroosterde mergpijpjes en gesmoorde pens.
Chocolate chip cookies
Zoek de grenzen op, zeggen ook Van der Helm en Kiers tegen de lezer. ,,Ik wilde per se de rauwe delen van het varken in het boek laten zien en toelichten”, zegt Van der Helm. Reuzel kun je gebruiken voor een paté of pastei. ,,Wij vinden het ook leuk om er chocolate chip cookies mee te maken zoals dat vroeger gebeurde.”
Ook slagers worden uitgedaagd. Want niet alle delen van het varken die in het boek aan bod komen, liggen bij de slager in de vitrine. ,,Vraag ernaar”, adviseert Van der Helm. ,,Ik wil de slagers gewoon gek maken.”
Slagers die wekelijks een varken bestellen en zelf uitsnijden zijn de uitzondering. Slagers zoals Waagmeester. ,,Op woensdag een varken en op vrijdag een koe.”
Want niet alleen een varken kan van kop tot staart worden verwerkt. ,,Zoals een varken zoveel meer te bieden heeft dan varkenshaas, heeft een koe dat ook”, weet Waagmeester. ,,Wat dacht je van bavette of longhaas in plaats van een biefstuk?” Een kop-tot-staartboek over rund? Van der Helm: ,,De ambitie is er.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Beste chef-kok ter wereld’ Guy Savoy verliest zijn derde Michelinster
De Franse topchef Guy Savoy, al zes jaar op rij de beste chef-kok ter wereld, verliest dit jaar een Michelinster. Zijn restaurant valt terug van drie naar twee sterren, zo heeft de Michelingids bekendgemaakt. -
Beter Eten
Kun je een supermarkt-ei uitbroeden? ‘Na zo’n drie weken hoor ik gepiep’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: kun je een ei uit de supermarkt uitbroeden? -
PREMIUMVoor jou geproefd
Een goede vegaburger is lastig te vinden, maar dit merk flikt het
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Wat Eten We Vandaag: Bruine bonensoep
Zelf bruine bonensoep maken? Wij hebben gekozen voor de snelle variant met bonen uit blik. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken, deze moeten wel eerst weken en koken.
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
PREMIUMcolumn
Lekker, bloemkool van de grill, maar andijvie ga ik niet wokken
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Geen dierlijke producten, dus. Hoe bevalt dat? Aflevering 3: goed te doen.Breda -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?